Želim da pronađem u
u
Pretraga

Verovanja i činjenice o celulitu: Kako se dobija i kako se rešiti celulita

Verovanja i činjenice o celulitu: Kako se dobija i kako se rešiti celulita

Imate celulit? Niste jedini! Ovaj problem pogađa 90 % žena bar u jednom periodu života, pa čak i osobe vitkog stasa. Iako je celulit česta pojava, postoji dosta dezinformacija o tome šta je, kako nastaje i kako se rešiti celulita.

Dakle, pre nego što počnete da krivite sebe i trošite bogatstvo na preparate koje možda i ne donose željene rezultate, pročitajte tekst u nastavku kako biste saznali šta su samo prazne priče a koje tvrdnje su potkrepljene činjenicama ne bi li Vam pomoglo da bolje shvatite kako se dobija i kako se rešiti celulita.

Celulit je izazvan toksinima u telu

Neki proizvodi za uklanjanje celulita uz korišćenje zahtevaju i postupak detoksikacije kako bi se izbacili toksini iz tela. Tvrdnja da toksini stvaraju celulit, a ni učinkovitost detoksikacije kože u cilju rešavanja celulita nije poznata stručnjacima. Naime, celulit se stvara kada se ispod masnih naslaga počnu taložiti slojevi vezivnog tkiva ili kolagena i obično se javlja na stomaku, rukama, butinama, nogama i zadnjici. Uzrok tome može biti smanjena cirkulacija, višak masnog tkiva, nedovoljna fizička aktivnost, gubljenje mišićnog tkiva, poremećaj rada hormona ali ne i toksini.

Celulit ne pogađa muškarce

Žene obično imaju više masnog tkiva na butinama, na struku i na bokovima. Takođe žene imaju i manje potpornog vezivnog tkiva koje sve to povezuje. Zamislite skelu na fasadi zgrade koja je povezana cevima u obliku slova “X”. Tako izgledaju i ćelije masnog tkiva kod muškaraca. Uprkos tome, procenjuje se da oko  10 % muškaraca ima problem sa celulitom.

Celulit se povećava sa starenjem

Činjenica je da hormoni igraju veliku ulogu kod pojave celulita. Telo žene sa godinama luči sve manje estrogena zbog čega se narušava cirkulacija, stvara sve manje kolagena i raspadaju vezivna tkiva.

Možete imati genetsku predispoziciju za celulit

Istina je da ako Vaša majka, sestra ili baka imaju celulit imate veće šanse da ga dobijete. Ali ne smatrajte to kao nešto što se ne može sprečiti. Genetika je samo jedan od brojnih faktora koji utiču na dobijanje celulita. Ako redovno vežbate i hranite se zdravo smanjićete i šanse od dobijanja celulita.

Celulit dobijaju samo osobe koje imaju višak kilograma

Prekomerna telesna težina čini celulit vidljivijim. Što je više masnih naslaga ispod kože to je veća opasnost od dobijanja celulita. Ali celulit dobijaju i vitke osobe, žene različitih građa i visine uključujući i modele koje su se našle na naslovnim stranicama najpoznatijih časopisa. Neke osobe imaju celulit bez obzira što dosta vežbaju i hrane se zdravo.

Vežbanje može smanjiti pojavu celulita

Redovnim vežbanjem se ne može izgubiti celulit ali se može smanjiti i u mnogim slučajevima sprečiti pojava celulita. Celulit se javlja kada vezivna tkiva ispod kože počni da gube elastičnost i samim tim zatezanje tog područja može pomoći. Učvršćivanje tih mišića će zategnuti kožu, stvarajući iluziju da se celulit dosta smanjio. Joga može biti dosta delotvorna za predele koja što su butine i zadnjica, ukoliko se vežbe izvode pravilno. Takođe, vežbe snage mogu biti dosta delotvorne iz razloga što stvaraju mišiće i podstiču bilju cirkulaciju.

Kardio vežbe su najbolje za smanjenje celulita

Kardio vežbe ili trčanje mogu uticati na održavanju težine, što može uticati na pojavu celulita. Ako želite da svoje telo dovedete do savršenstva morate vežbati stalno i morate upariti kardio vežbe sa još nekim vežbama, kao što je na primer aerobik.

Celulit može nestati kremama i gelovima za tu namenu

Na samim nalepnicama preparata za smanjivanje celulita prikazano je da trajno smanjuju pojavu celulita. Po nekim istraživanjima je dokazano da preparati koji sadrže retinoide mogu dati neke privremene rezultate u smanjenju celulita. Takođe, i krene na bazi mente, bršljena, crnog ili zelenog čaja takođe mogu pomoći u poboljšanju cirkulacije i smanjenja masnih ćelija, ali jako malo.

Pušenje može uticati na pojavu celulita

Smatra se da pušenje smanjuje cirkulaciju i oslabljuje razvoj kolagena pa se time lakše oštećuje vezivno tkivo i  lakše talože masne ćelije. Osim toga, pušenje može učiniti da koža izgleda mnogo gore. Može učiniti kožu suvom, izazivati preuranjene bore kao i uticati na pojavu celulita.

Odeća koju nosite može uticati na smanjenje celulita

Dok vežbate možda Vam se učini da Vaše butine izgledaju tanje ali to je samo iluzija. Nikakva garderoba ne može dati trajne rezultate u smanjenju celulita, i za sve proizvode koje tvrde u suprotno znajte da je to samo marketinški trik. Štaviše, uske elastične trake na donjem vešu mogu pridoneti pojavi celulita ukoliko su toliko uske da zaustavljaju cirkulaciju i ograničavaju protok krvi.

Neinvazivni postupci daju rezultate

Godinama unazad koriste se neinvazivne metode u borbi protiv celulita kao što je anticelulit masaža, terapeutska masaža, mezoterapija tela i radiofrekvencija za smanjenje celulita koje možete naći u brojnim kozmetičkim salonima širom Srbije. Rezultati nisu dugotrajni ali su efikasniji od bilo koje kreme. Laserski tretmani na primer zahtevaju 10 do 15 tretmana kako bi dobili zadovoljavajuće rezultate dok sa radio-talasnim liftingom možete dobiti rezultate koji su dužeg veka, od šest meseci do godinu dana, ali su ovo tretmani dosta skuplji.

Dermalni fileri mogu smanjiti celulit

Dermalni fileri koji se prvenstveno koriste za uklanjanje bora na licu i povećanje usana pokazali su se efektivnim za smanjenje celulita na telu, bar privremeno. Dermalni fileri mogu biti dobro rešenje za vitke osobe koje imaju malo vidljivog celulita. Međutim, ovaj postupak može koštati dosta a rezultati su kratkog veka.

Liposukcija može biti rešenje

Ako imate problem sa celulitom, liposukcija ne bi trebala biti rešenje problema. Zapravo, ovaj postupak može učiniti raspodelu masnoće neujednačenom što može dovesti di još izraženijeg celulita.

Određena hrana može pomoći u borbi protiv celulita

Sama zdrava ishrana ne može u potpunosti uticati na to da li ćete dobiti ili ne celulit, ali konzumacijom zdrave hrane možete održati telesnu težinu. Potrebno je pre svega unositi namirnice koje sadrže dosta vode u sebi kao što su na primer krastavac, paradajz i paprika.

Anticelulit tretman treba obavljati isključivo kod dermatologa

Za efikasan enticelulit tretman dobro je uvek otići kod stručnjaka u svom poslu ali celulit nije medicinsko stanje pa time ni nema potrebe za lekarom osim u slučaju kada želite da zakažete neku hiruršku intervenciju.

Ne postoji trajno rešenje za celulit

Ova tvrdnja nije u potpunosti tačna, ali ni netačna. Naučnici iz dana u dan otkrivaju nove i sve efektivnije metode za dugoročnije rešavanje ovog problema ali slobodno možemo reći da danas ne postoji no jedno rešenje kako se rešiti  celulita za svagda.

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.