Želim da pronađem u
u
Pretraga

Detoksikacija kože i organizma za mladalački sjaj

Detoksikacija kože i organizma za mladalački sjaj

Naše zdravlje u najvećoj meri zavisi od naše sposobnosti da eliminišemo toksine iz tela. Ako su naši organi koji rade u službi pročišćavanja organizma (kao što su koža, bubrezi, creva i jetra ) preopterećeni zbog svakodnevnih loših uticaja mogu nastati razni zdravstveni problemi. Tegobe kao što su glavobolja, poremećeni rad creva, anksioznost, depresija i gojaznost u velikoj meri su uzrokovani neuspelim detoks režimima. Gledajući starije primećujete da se osećaju umornije i imaju manje elana, a to je direktno povezano sa ovim toksičnim stanjem. Detoksikacija kože i organizma je jedan od najboljih načina za smanjenje toksina u telu kako bi se osećali boje.

Da li ste znali da možete detoksikovati svoju kožu? Postoje detoks režimi za telo koji uz poseban način ishrane i neke suplemente mogu pomoći da uklonite toksine iz kože i povratiti mladalački sjaj. Detoksikacija smanjuje štetne efekte i uticaje na organizam i uključuje ishranu, vežbanje i sam način života. Svi imamo u planu da se pozabavimo time ali nekako ostavljamo u stranu i kažemo da ćemo to učiniti sutra, ali to sutra nikako da dođe. Nema boljeg trenutka od sadašnjosti zato prihvatite izazov i odgovornost prema sebi. Detoksirajte kožu, telo i Vaš život.

Detoksikacija podrazumeva više od čaše sveže ceđenog soka i trčanja po kraju. Pored detoksikacije kože, režim uključuje i detoksikaciju loših navika, doma i samog stila života sa negovanjem novog holističkog pristupa velnesu. Detoksikacija ne podrazumeva odricanje od stvari koje volite već brigu o sebi na fizičkom, psihičkom i spiritualnom nivou kako biste živeli zdrav i srećan život.

U nastavku teksta možete pročitati više o detoksikacije kože, našeg najvećeg organa koji služi u borbi pročišćavanja organizma i šta bi trebalo da promenite u svom svakodnevnom životu u cilju što kvalitetnijeg života.

Pročitajte i zašto Vam je potreban velnes i spa odmor ovog proleća.

Šta je detoksikacija kože?

Detoksikacija kože počinje sa razumevanjem spoljašnjih štetnih faktora. Zagađenje životne sredine je veliko, bilo da živite u ruralnoj sredini ili velikom gradu. Pored toga, tu su i očigledni štetni uticaji šminke koja ima direktan uticaj na kožu i može da ostavi dugoročne posledice. Pored samog redovnog čišćenja i pilinga potrebna je i svakodnevna nega kože.

Ukratko, detoks kože je proces kojim uklanjate nečistoću sa kože iz vašeg tela kroz kožu. Neke procedure utiču na celokupno zdravlje čoveka, dok se druge sprovode za rešavanja problema akni, ulepšavanje kože i smanjenja telesne težine.

Da li mi je potreban detoks kože?

Detoksikacija je izraz koji s veoma često koristi u poslednjih par godina iako mnogi od nas ne razumeju šta tačno znači i kako zaista utiče na naše telo.

Zamislite naše telo kao sistem vodovodnih cevi sa konstantnim protokom. Većinu vremena te cevi dobro funkcionišu i uklanjaju sve što u njih bacamo. Međutim, sa vremena na vreme ove cevi se zapuše. Tada moramo da im pomognemo da rade efikasnije otklanjanjem izvora zakrčenja.

Naša creva, jetra i drugi delovi tela rade naporno na uklanjanju toksina koje unosimo u organizam. Ali šta se dešava kada neki organ ne izvršava dobro svoju funkciju u eliminisanju toksina? Telo traži drugačiji način da ih se reši – kroz kožu.

Sigurno znate da je koža naš najveći organ ali verovatno niste znali i da ima ulogu u eliminaciji toksina kada drugi organi zakažu. Kada postoji dosta toksina u telu koji se ne mogu izlučiti kroz sistem za varenje, telo luči te iste toksine kroz kožu. Uopšteno govoreći, ovaj proces je potpuno prirodan i zdrav za telo ali može prouzrokovati hronične probleme na koži kao što su ekcem, rozacea ili akne.

Savremeni marketing nas uči da naša koža ima nezavisnu funkciju u našem telu što nije tačno. Istina je da izgled kože zavisi od celokupnog zdravlja čoveka, dok se telo oslanja na kožu kako bi radili na uravnoteženom nivou.

Kako prepoznati da li je Vašoj koži potrebna detoksikacija?

Ukoliko se prepoznate sa nekom od sledećih situacija verovatno Vam je potrebna detoksikacija kože.

Koristite dosta hemijskih proizvoda

To su proizvodi koji sadrže neprirodne sastojke i uključuju dosta petrohemikalija, parabena i drugih sastojka za zatezanje kože, negu kože, negu kose, negu tela i sredstva za zaštitu od sunca.

Ne primećujete napredak

Ukoliko ne primećujete napredak u svakodnevnoj rutini nege kože koju koristite a i dalje niste zadovoljni izgledom svoje kože.

Borite se sa masnom kožom i aknama

Sebum je zapravo dobra stvar. Pomaže koži od isušivanja i štiti je od infekcija ali kao i kod većinu stvari, prekomerno lučenje sebuma može dosta da šteti koži. Kada lojne žlezde proizvode mnogo više sebuma, ove lepljive bakterije mogu otvrdnuti i uzrokovati brojne vidljive pore, akne, mitesere, neravnine i fleke na koži. Detoksikacija kože je najbolji i najefikasniji način da se rešite viška sebuma sa kože.

Konstantno ste pod stresom

Kada je telo pod stresom ono luči kortizol, takozvani hormon stresa koji se luči u kori nadbubrežne žlezde i i pomaže u borbi unutrašnjih osećaja panike poznatih kao „bori se ili beži“. Ovi hormoni pokreću telo na aktivnost i izbacuju se iz tela poput ostalih toksina. Problem nastaje kada je telo konstantno pod stresom iz razloga što  visok nivo kortizola može jako biti štetan po celokupno zdravlje čoveka kao i po kožu.

Načini za detoksikaciju kože

Detoksikacija kože se može izvršiti konzumiranjem hrane i pića koje čiste organizam kao što su đumbir, čaj od koprive i brusnica i izbegavanje toksičnih proizvoda koji se odnose pre svega na alkohol, cigarete i slatkiše.

Znojenje je važan mehanizam eliminacije toksina iz organizma. Kod zdravih osoba koža je obično pošteđena od eliminacije teških toksina i uglavnom radi u oslobađanju vode, soli i minerala. Ali problem nastaje ukoliko creva ne vrše svoju funkciju u potpunosti. U tom slučaju ostali organi preuzimaju ulogu eliminisanja toksina. Tada se dešava da koža trpi probleme kao što su na primer akne što se ne može rešiti kozmetičkim preparatima.

Postoje i tretmani kože kojima se primenom preparata direktno na kožu možete rešiti toksina iz pora kože kao i bubuljica i nečistoće iz kože. Ovakvi tretmani mogu uključivati maske od gline, biljne obloge i eterična ulja.  Za pojačani i brži efekat možete koristiti kombinaciju procedura detoksikacije kože tako što bi na primer mogli da stavite oblogu od morskih algi dok sedite u sauni i pijte čaj od đumbira.

Kako bi utvrdili da je detoks uspešan, prvo morate odrediti koje toksine želite da uklonite. Istina je da mnogim procedurama detoksa ne ciljaju određeni toksini a u većem delu literature se koriste nejasni termini.

Predlažemo četiri načina za bolju detoksikaciju kože:

1. Infracrvena sauna

Redovan odlazak u saunu tokom tretmana detoksikacije ubrzaće proces čišćenja od toksina samim znojenjem preko kože. Najefikasnija je infracrvena sauna. Ova nova tehnologija je daleko bolja od obične saune zahvaljujući infracrvenim zracima koji ostvaruju bolji efekat. Ovi zraci dubinski prodiru u kožu od toplote koja se zagreva parom čime se telo oslobađa od toksina. Ovo ujedno pospešuje cirkulaciju koja je jako bitna za period detoksikacije iz razloga što se toksini u telu prerađuju preko krvi do jetre. Osobe koje često koriste saune sigurno će primetiti da se više znoje u infracrvenoj sauni.

infracrvena-sauna

Infracrvenu saunu možete posećivati svakodnevno u toku detoksikacije, a bar jednom u toku nedelje. Ne zaboravite samo da unosite dosta tečnosti dok ste u sauni i nakon nje.

2. Čišćenje kože

Čišćenje kože je jednostavna, besplatna i efikasna metoda koja će pomoći u eliminaciji toksina i preporučuje se svakodnevno. Na koži se sve vreme formiraju i gomilaju mrtve ćelije i potrebno je da je redovno čistite kako biste ubrzali proces detoksikacije jer ne želite da te iste mrtve ćelije koje se nalaze u porama spreče sam proces detoksikacije.

Čišćenje kože podrazumeva upotrebu mekane četke po mogućstvu od prirodne dlake sa dugačkom drškom na suvoj koži pre kupanja ili tuširanja. Ovakve četke se mogu naći u gotovo svim prodavnicama sa kozmetičkim preparatima, apotekama i parfimerijama.

ciscenje-koze-cetka

Koristite duge i nežne kružne pokrete od glave do pete uključujući i vrat i ruke. Preporučujemo da ponavljate to svakog dana po par minuta i koristite više pritiska u predelima tela gde  je koža deblja i grublja kao što su pete.

Na ovaj način osim što uklanjate mrtve ćelije sa kože, stimulišete i rad limfnog i hormonalnog sistema. Ako Vam posle ovog tretmana koža zahteva neki preparat koristite maslinovo ili kokosovo ulje i izbegavajte preparate sa hemijskim dodacima.

4. Menjajte temperaturu vode: Toplo – hladno

Tuširanje sa menjanjem temperature, odnosno naizmeničnim korišćenjem tople i hladne vode je tajno oružje u detoksikacije kože i samog organizma i poboljšanja cirkulacije. Uradite ovo više puta u toku tuširanja, par 5 – 6 puta u trajanju po minut. Koža je najveći organ koja sadrži  dosta arterija i vena ispunjenih krvlju. Dok menjate temperaturu vode vaša koža pumpa skoro istu količinu krvi kao i srce.

3. Topla kupka

Kupka je još jedan način za efikasniju detoksikaciju kože povećanjem znojenja. Napravite toplu kupku i dodajte šoljicu soli (magnezijum sulfata) i šoljicu sode bikarbone (natrijum bikarbonata). So pomaže da se nadomesti magnezijum i pomaže u čišćenju od toksina dok soda bikarbona ubija gljivice. Kako biste pojačali znojenje  u toplu kupku dodajte i malo svežeg đumbira. Opustite se u pripremljenoj toploj kupci bar 40 minuta uz sveće i prijatnu muziku. Nakon kupke unesite dosta vode u organizam.

Kako da znamo da će detoksikacija biti uspešna?

Oni što je jako važno je da ljudsko telo vrši samo proces detoksikacije i bez dodatne pomoći. Toksini se svakodnevno izlučuju kroz kožu znojenjem, takođe i iz bubrega, creva i pluća.

Čak iako konkretni tretman detoksikacije kože obećava da će izvršiti i detoks tela to je verovatno tretman koji je prvenstveno koristan za čišćenje kože. Neke od prednosti detoksikacije koji mogu biti od koristi za kožu uključuju:

 • Piling lica. Može ukloniti mrtve ćelije i učiniti kožu glatkom i mekšom.
 • Preparati koji sadrže antioksidanse iz razloga što podstiču razvoj kolagena.
 • Preparati koji sadrže voćne kiseline za sprečavanje pojava bora.
 • Preparati na bazi kamilice štite kožu i vraćaju prirodni sjaj.
 • Preparati na bazi nane ojačavaju i štite kožu.
 • Ruzmarin štiti i čisti kožu.
 • Sauna i kupka u blatu podstiče otvaranje pora i hidrataciju kože.

Dok držite masku na licu razmislite i o stilu života koji živite i šta sve morate da promenite.

Mi ćemo Vam dati par saveta:

 • Idite ranije na spavanje i više spavajte
 • Svedite stres na minimum
 • Više vežbajte
 • Provodite više vremena sa porodicom i prijateljima koji ne deluju toksično na Vas
 • Napravite opušteniju radnu atmosferu na poslu i kod kuće

Detoksikacija kože Vam verovatno neće pročistiti bubrege ali će Vam pomoći da Vaša koža blista i učiniće  da se osećate mnogo bolje. Cilj detoksikacije je pronalazak optimalne ravnoteže  kako biste živeli zdraviji i ispunjeniji život.

Vraćajući Vašem životu ravnotežu pronaći ćete i put do Vaše sreće.

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.