Želim da pronađem u
u
Pretraga

Vežbanje u trudnoći – Da ili Ne­­?

Vežbanje u trudnoći – Da ili Ne­­?

Trudnoća znači i dosta promena u telu, psihi i životnom stilu. To je takođe i period sa dosta odricanja. U tom periodi trudnice ne treba da konzumiraju alkohol i treba da se klone nezdrave hrane ali to ne znači da treba da se odreknu i vežbanja. Lekari preporučuju vežbanje u trudnoći kao što je  na primer joga, fitnes ili neki drugi program samo sa nekim izmenama. Iako vežbanje možda nije na vašoj listi obaveza ili nemate sklonost ka vežbanju, u trudnoći možda dobijete više motivacije iz razloga što je sada već naširoko poznato da se vežbanjem smanjuju rizici od potencijalnih zdravstvenih problema u toku trudnoće, smanjuje se stres i povećava izdržljivost koja je potrebna za sam tok porođaja.

Pročitajte i tekst na temu “Koje su posledice gojaznosti i kako smršati uz zdrav režim ishrane” i “Koje su najefikasnije dijete u 2018. koje daju fantastične rezultate bez jo-jo efekta“.

Konsultujte se sa ginekologom

Ako ste već imali redovnu fitnes rutinu i treninge pre nego što ste ostale u drugom stanju, verovatno je bezbedno da nastavite vežbanje u trudnoći samo sa nekim izmenama. Svakako morate  pitati Vašeg ginekologa koje vežbe u trudnoći  su pogodne, pogotovo ako planirate novi režim vežbanja. Osim toga, obavezno recite svom fitnes instructoru da ste u drugom stanju kako bi ona ili on dodao neke vežbe za trudnice u već postojeći plan vežbanja.

I naravno slušajte sebe. Trudnoća je period kada Vam telo govori jasno i glasno. Ako se ne osećate dobro u vezi nečega, ne forsirajte. Iako Vam ginekolog ili fitnes instructor kažu da je to dobro za većinu ljudi, ne mora  da bude dobro i za Vas. Slušanje sebe je najbolje jer Vaše telo će Vam reći šta Vam ne odgovara, šta je dobro za Vas i na šta je potrebno da obratite pažnju.

Držite se dalje od lopte i svake šanse da padnete

Vreme kada ćete se igrati košarke sa svojim detetom doći će i pre nego što očekujete, ali vežbanje u trudnoći podrazumeva da se držite što dalje od lopti. Igre kao što su tenis, košarka ili odbojka mogle bi značiti i jak udarac u stomak što sigurno ne želite. Osim toga, kako vreme prolazi i dobijate na težini, povećavaće  se i rizik od pada. Klonite se takođe i sportova koji imaju veliki rizik od pada kao što je gimnastika ili jahanje kao i ekstremnih sportova poput ronjenja, slobodnog penjanja ili power joge.

Sigurno vežbanje u trudnoći

Vežbe poput plivanja, brzog hodanja ili dzogiranja su dobri izbori za vežbanje u trudnoći, Ili još bolje pronađite program koji je isključivo za trudnice kao što je na primer joga za trudnice. Osim što ćete raditi vežbe koje su posebno dizajnirane za trudnice upoznaćete još dosta budućih mama koje Vam mogu postati velika podrška u toku trudnoće a možete otići i na velnes i spa odmor.

Vežbanje posle porođaja

Nakon porođaja, obično se možete vratiti svom regularnom režimu vežbanja za dve do četiri nedelja, ali svakako pitajte Vašeg ginekologa. Vežbanje posle porođaja će Vam pomoći da smanjite nivo stresa nakon vrlo napornog perioda u životu, pomoći će Vam da se vratite u formu i omogućiće Vam malo vremena za sebe.

Majčinstvo dolazi s puno stresa pa je važno pronaći vaš mir kada to možete. S druge strane, nemojte kriviti sebe ako promašite koji trening. Imaćete dosta obaveza i odgovornosti, zbog čega je bitno ponekad odvojiti vremena za sebe i pronaći mir kada možete.

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.