Želim da pronađem u
u
Pretraga

Istina o 10 najčešćih zabluda vezanih za masažu

Istina o 10 najčešćih zabluda vezanih za masažu

Masaža podrazumeva manipulaciju kože, mišića, tetiva i ligamenata u cilju poboljšanja zdravlja i pokretljivosti. Ovakve usluge nudi bilo koji profesionalni salon za masažu i stručno osoblje koje vam u tim salonima stoji na raspolaganju.

Masaža postoji više hiljada godina, a prvi pisani podaci o masaži nađeni su u Kini i Egiptu 2700 godine pre nove ere. Iako je masaža sve popularnija danas, postoji mnogo zabluda u vezi masaže, njene koristi i potencijalnih štetnih efekata.

U ovom članku ćemo se osvrnuti na ove zablude i mitove i objasniti na koji način vam masaža može pomoći da bolje i zdravije živite.

1. Masaža je masaža, salon za masažu ne pravi razliku

Ovo je velika zabluda, i jedna od najčešćih. Profesionalni terapeut će utvrditi koja vrsta masaže najviše odgovara vašem problemu, bilo da je on psihičke ili telesne prirode. Već smo pisali o tome da postoje različiti tipovi masaže, a ovde ćemo vam dati kratak pregled istih.

Švedska masaža

Ovo je nežniji tip masaže koji koristi duge i duboke kružne poteze, vibraciju kako bi vam se povratila energija. Švedska masaža je idealna za one koji žele da se opuste i oslobode stresa, poprave cirkulaciju i smanje krvni pritisak.

Duboka tkivna masaža

Koristeći spore, duboke poteze kako bi došli do dubljih slojeva mišića i vezivnog tkiva, terapeuti ovim tipom masaže mogu da pomognu u izlečenju povreda i poboljšaju pokretljivost.

Sportska masaža

Slična kao švedska masaža, ovaj tip masaže usmeren je sportistima kako bi se sprečile ili izlečile povrede. Često se koristi pre velikih utakmica kako bi sportisti dobili na snazi.

Ortopedska masaža

Ovaj tip masaže se primenjuje na pacijentima koji se oporavljaju od povrede ili nesreće.

2. Jedina korist od masaže je da ugodite sebi

Još jedna česta zabuna. Iako je masaža izuzetno prijatna, za cilj ima mnogo više od hedonizma. Masaža može da vam pomogne da se oslobodite stresa, anksioznosti i depresije. Često se koristi i u borbi protiv nesanice.

Masažom možete lakše da se oporavite od povrede i ubrzate proces rehabilitacije. Masaža je dobra za zdravlje i pokretljivost, i preporučuje se čak i kada nemate nikakvih bolova.

Određene masaže mogu da pomognu sa glavoboljama i smanje krvni pritisak kroz čestu i dugotrajnu upotrebu.

3. Masaža je dobra samo ako osećate upalu sutradan

Iako je normalno da osećate blagu upalu mišića dan posle masaže, posebno nakon duboko tkivne masaže, takođe je normalno da ne osećate nikakav bol. Upala nije jedini pokazatelj da je masaža bila produktivna. Možda osetite blagu nelagodnost tokom masaže i blagi bol.

4. Ne prekidajte masera čak iako vas previše boli

Definitivno nije istina. Važno je da upamtite da bol nije jedini znak da slabost napušta telo. Zapravo, bol ukazuje na to da nešto nije u redu. Ukoliko ne osećate prijatan, blagi bol već jak i prodoran, odmah recite terapeutu. Nećete ih postideti ili naljutiti, to je u obostranom interesu.

5. Masaža detoksikuje organizam

Ovo je veoma česta zabluda. Zapravo, ne postoji bilo kakav dokaz da masaža oslobađa toksine iz mišića. Međutim, dugoročni efekti masaže uključuju poboljšanu cirkulaciju, koja može pomoći telu da se oslobodi štetnih materija.

6. Masaža može pomoći pri uklanjanju celulita

Kada bi to bilo istina, kozmetički saloni bi zarađivali milione. Međutim, jedino vežbanje i zdrava ishrana vam mogu pomoći da se oslobodite celulita.

7. Morate piti vodu posle masaže

Ovo nije obavezno, iako je hidratacija ključ zdravlja a hidrirani mišići su često zdraviji. Tako da slobodno možete piti vode. Ako ceo dan provedete na stolu za masažu i dišete na usta, sigurno ćete ožedneti.

8. Masaža može biti opasna za trudnice

Nekada se verovalo da masaža otpušta hormone koji mogu dovesti do ranog porođaja ili pobačaja. Međutim, ovo je naučno dokazano kao neistinito. Naprotiv, masaža može pomoći budućim majkama time što će umanjiti bolove i umanjiti stres. Time trudnice mogu biti opuštenije i zadovoljnije.

9. Masaža utiče samo na mišiće

Takođe nije istinito. Uvežbani maseri mogu pomoći ukoliko imate otečene zglobove time što će nežno pomerati tečnost u zglobovima. Takođe mogu uticati na tkivo koje povezuje kosti, mišiće i zglobove.

10. Ne moram da maseru otkrijem svoje zdravstvene probleme

Terapeut mora da zna ukoliko imate problema koji mogu doći u sukob sa masažom. Ovo uključuje određene bolesti, lekove i operacije. Ukoliko niste sigurni da li smete da se podvrgnete masaži, proverite sa svojim lekarom. Takođe možete pitati bilo kog terapeuta.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.