Želim da pronađem u
u
Pretraga

Od brijanja do laserske depilacije: Kompletan vodič kroz metode za uklanjanje dlaka na telu

Od brijanja do laserske depilacije: Kompletan vodič kroz metode za uklanjanje dlaka na telu

Leto je odmah iza ćoška, pa zbog toga mnoge dame traže koji kozmetički saloni u Beogradu nude usluge otklanjanja dlaka koje su zapostavile tokom duge zime. Uklanjanje dlaka je sastavni deo pripremanja našeg tela za plažu i postoji mnogo načina da to postignete.

Među brojnim metodama za uklanjanje dlaka postoje i skuplje, komplikovanije, neke čak i bolnije ali dugotrajnije. U ovom vodiču pokrićemo najčešće metode uklanjanja dlaka, te njihove prednosti i mane.

Brijanje

Jedno od najjeftinijih i nepristupačnijih metoda uklanjanja dlaka je brijanje. Na ovaj način možete same ukloniti neželjene dlake tokom tuširanja, potrebno vam je samo par minuta u zavisnosti od površine koju želite da pokrijete.

Ovaj metod je najbolji za uklanjanje dlaka sa nogu, ispod ruku i u bikini zoni, ukoliko niste skloni iritacijama, uraslim dlakama i imate adekvatan brijač.

brijanje-uklanjanje-dlaka

Naravno, sa ovom metodom postoji rizik od posekotina. Međutim, ukoliko koristite žilete sa više oštrica i one posebno dizajnirane za žene, taj rizik je manji. Pored toga, morate često menjati glavu brijača i lepo podmazati kožu gelom ili penom za brijanje, kako biste umanjili rizik od povreda.

Uz pravi brijač i tehniku, što podrazumeva brijanje u smeru u kome dlake rastu, možete doći do izuzetno glatke kože. Ali pošto brijanje uklanja samo dlake sa površine kože, vrlo brzo će ponovo porasti. Stoga, biće potrebno da se brijate na par dana.

Krema za depilaciju

Kreme za depilaciju sadrže hemikalije koje razbijaju disulfidne veze u keratinu u kosi. Kada se ove veze razbiju, dlake su dovoljno slabe da mogu da se iščupaju ili istrljaju sa kože. Jedna od najvećih mana ovih proizvoda su neprijatni mirisi koje ove hemikalije odaju.

Ovaj metod je najbolji za noge, bikini zonu, nausnice i bradu. Koristite kreme za depilaciju posebno namenjene za depilaciju dlaka sa lica, kako su mnogo nežnije od onih koje se prave za jače dlake na nogama.

Osobe sa osetljivom kožom skloni su iritacijama uzrokovanim hemikalijama koje se nalaze u ovim proizvodima. Kako biste smanjili rizik od crvenila i iritacije, nemojte proizvod držati na koži duže nego što je u uputstvu za upotrebu naznačeno. Za mnoge proizvode potrebno vreme je oko pet minuta, ali ako imate osetljivu kožu možete držati proizvod i manje.

Kreme za depilaciju uglavnom uklanjaju dlake sa površine kože, koje će kao i kod brijanja ponovo porasti kroz par dana. Takođe, ovaj metod može biti nezgodan za primenu na većim površinama kao što su noge, zato što morate kremu ravnomerno rasporediti i čekati da krene da deluje pre nego što uđete pod tuš da je uklonite zajedno sa dlakama.

Depilacija voskom

Ugrejani, istopljeni vosak nanosi se na kožu u tračicama u smeru rasta dlake nakon čega se povlači u suprotnom smeru. Folikuli se od topline šire, zbog čega je lakše da se dlaka zajedno sa korenom izvuče.

Ova metoda najpogodnija je za male zone kao što su nausnice, obrve i bikini zona. Ovu metodu ne bi trebalo primenjivati na istim delovima na kojima primenjujete proizvode na bazi tretinoina, zbog toga što ovi preparati ojačavaju kožu, te depilacija voskom može izazvati crvenilo, iritacije i ozlede.

depilacija-voskom

Pored toga, valja pomenuti i da depilacija voskom izaziva urasle dlake, posebno u bikini zoni. Kako biste smanjili rizik, očistite kožu na predelu koji depilirate ovom metodom. Mrtve ćelije kože mogu da zapuše folikule i doprinesu formiranju uraslih dlaka.

Međutim, najveći rizik kod depilacije voskom je potencijal za razvijanje bakterijske infekcije. Zbog toga najbolji kozmetički saloni u Srbiji koriste drugi aplikator kod svakog klijenta. Korišćenje istih traka pri ovom tipu depilacije, posebno u intimnim regijama je prizivanje nevolje. Koža je na ovim predelima tanja i osetljivija, i korišćenjem istog aplikatora postoji veća opasnost od širenja opasnih bakterija.

Zbog toga što depilacija voskom uklanja dlake zajedno sa korenom, rezultati mogu da traju i do četiri nedelja. Pre sledećeg tretmana dlake će morati da vam porastu bar 60mm kako bi proces bio efikasan. Iako možete koristiti ovaj metod u bilo kada u toku meseca, pre menstrualnog ciklusa intimne regije su osetljivije pa depilacija voskom može boleti više.

Depilacija šećernom pastom

Ova drevna potiče sa Srednjeg Istoka i odnedavno ponovo uživa veliku popularnost među damama. Za preparat koji se koristi pri ovoj metodi potrebni su vam šećer, sok od limuna i voda. Ova pasta se nanosi na kožu u smeru suprotnom od onog u kome rastu dlake. Nakon toga se pasta povlači u smeru rasta, što ovu metodu čini manje bolnom od depilacije voskom.

Ovaj metod možete koristiti u istim regijama gde i depilaciju voskom, kao na primer na nogama, licu i bikini zoni.

Zbog toga što sadrži isključivo prirodne sastojke bez veštačkih mirisa ili konzervansa, ova metoda neće uzrokovati alergije na koži ili iritacije. Kako je nežnija od depilacije voskom, možete više puta depilirati istu regiju bez bojazni od oštećenja kože.

Ukoliko se pravilno nanese, ova pasta ima iste rezultate kao depilacija voskom. Rezultati takođe traju oko četiri nedelja i morate pustiti da dlake malo porastu pre sledećeg tretmana.

Depilacija koncem

Ova metoda takođe potiče sa Srednjeg Istoka i koristi higijenski konac da obuhvati i izvuče dlake sa korenom. Najbolja je za male regije kao što su obrve i nausnice. Ovo je veoma higijenski i bezbedan metod čak i za one sa osetljivom kožom. No i pored toga, može prouzrokovati iritacije kako se više dlaka povlači zajedno sa korenom u isto vreme. Ponekada morate preći kroz istu regiju više puta, što dodatno povećava rizik od iritacije.

Ukoliko se pravilno izvodi, ova metoda za uklanjanje dlaka može ukloniti čitave redove dlačica odjednom, a rezultati traju i do šest nedelja.

Lasersko uklanjanje dlaka

Ova napredna metoda uklanjanja dlaka koristi toplotu koju generiše laser kako bi oslabila folikule i sprečila dalji rast dlaka. Ovo je najskuplja metoda uklanjanja dlaka ali ujedno i najdugotrajnija. Iako se često reklamira kao trajna metoda, nije isključeno da čak i nakon ovog tretmana nikne po koja tanka dlaka.

lasersko-uklanjanje-dlaka

Ova metoda može se koristiti na bilo kom delu tela. Međutim, kako zahteva više tretmana tokom par meseci kako bi napredak bio uočljiv najbolja je za male zone kao što su lice ili bikini zona.

Ukoliko tretman laserskog uklanjanje dlaka sprovodi iskusni dermatolog sa temeljnim poznavanjem ljudske kože i načinom upotrebe ove tehnologije, ova metoda je potpuno bezbedna. U neiskusnim rukama laseri mogu da oštete kožu i izazovu opekotine, pa čak i ožiljke.

Nakon šest meseci većina žena koja se podvrgne ovom tretmanu primeti umanjeni rast dlaka. Kako bi se sprečio dalji rast mogu biti potrebni periodični tretmani na svakih par meseci.

Vaniqua

Ova krema je izuzetno popularna metoda depilacije na zapadu, iako kod nas još uvek nije dostupna u prodaji. Izdaje se uz lekarski recept i sadrži enzim koji sprečava rast dlaka. Iako sama ne uklanja dlake, koristi se u kombinaciji sa nekom od metoda navedenih u ovom tekstu kako bi znatno usporila rast novih dlaka. Krema se koristi isključivo za uklanjanje dlaka sa lica.

Kod nekih korisnika javlja se privremeni osećaj peckanja, crvenilo i pojava bubuljica. Četiri do osam nedelja nakon tretmana ovom kremom primetan je znatno sporiji rast dlaka, pa dame ređe moraju da primenjuju vosak ili druge metode uklanjanja dlaka. Ukoliko se prekine sa tretmanom, dlake će ponovo početi da rastu normalnom brzinom oko osam nedelja nakon poslednjeg nanošenja.

IPL aparati

Ova metoda je veoma slična laserskom uklanjanju dlaka ali koristi nešto drugačiji metod. Tretman PL ili Intense Pulse Light (intenzivno pulsirajuće svetlo) sprovodi se posebnim aparatom koji možete naći u slobodnoj prodaji koji koriste toplotu pulsirajućih zraka da oslabe folikule. Dlake nakon tretmana opadaju same a njihov rast je znatno usporen.

Ovu metodu možete primenjivati na bilo kom delu tela. Treba pomenuti i da ovi tretmani mogu biti neprijatni i boleti više od metode uklanjanja laserom. Međutim ova metoda je daleko jeftinija i dostupnija, te postoje IPL aparati koje možete kupiti. Preporučuje se ljudima sa svetlijim pigmentom, kako svetlost može reagovati sa melaninom u koži a ne dlakama kod ljudi tamnije kože. Dlake morate ukloniti drugom metodom pre korišćenja ovih aparata.

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.