Želim da pronađem u
u
Pretraga

Dermatolozi otkrivaju: 7 saveta da održite kožu svežom tokom zime

Dermatolozi otkrivaju: 7 saveta da održite kožu svežom tokom zime

Zima nam je pred vratima, a sa njom i hladno vreme koje mnogi teško podnose. Među njima su definitivno i osobe sa osetljivom kožom. Niske temperature mogu ozbiljno oštetiti kožu, na licu i telu. Koža postane suva, ljušti se a ponekada i puca, što može izazvati bol ili svrab.

Dermatolozi i kozmetički saloni u Srbiji su definitivno mnogo uposleniji tokom zime, kako se mnogi javljaju sa upravo ovim problemima, tražeći proizvode koji će zaštititi njihovu kožu od uticaja zime.

U ovom članku ćemo vam izneti par saveta stručnjaka o tome kako da pravilno zaštitite svoju kožu tokom zime.

1. Nabavite ovlaživač vazduha

Naša koža je štit koji čuva vodu u našem telu. Kada je vreme suvo i hladno, voda brže isparava sa površine kože, te naša koža postaje suva. Pored toga što stručnjaci preporučuju da unosite više tečnosti u toku dana, savetuju i da uložite u ovlaživač vazduha. Ovlaživač će u vašem domu ili kancelariji održati idealni nivo vlage u vazduhu, što će održati vašu kožu hidriranom. Koristite ga u svim sobama u kojima boravite, uključujući i spavaću sobu.

2. Smanjite temperaturu na termostatu

Šta je prva stvar koju mnogi urade kada stigne zima. Pojačaju termostat na peći ili klima uređaju do maksimuma. Međutim, grejanje može dodatno osušiti vazduh u vašoj kući. Držite termostat na blažoj ali prijatnoj temperaturi, između 20 i 22 stepena.

3. Ograničite vreme i temperaturu tuširanja

Još jedna stvar koju verovatno često radite zimi je dugo tuširanje toplom vodom kako biste se ugrejali. Međutim, vašoj koži će mnogo više prijati pet do deset minuta tuširanja mlakom vodom. Pored toga, izbegavajte da koristite izuzetno toplu vodu pri pranju ruku. Pravilo je da ukoliko vam ruke pocrvene od vode onda je pretopla. Hladna voda je jednako efektivna pri uklanjanju bacila a mnogo manje iritira kožu.

4. Koristite blage sapune bez mirisa

Pogrešan sapun takođe može dovesti do svraba kože. Mnogi sapuni koje kupujemo u prodavnicama koriste sastojke koji iritiraju kožu kao što je sam miris. Izbegavajte ove sapune koliko je god moguće i odaberite blažu varijantu bez mirisa. Pored toga, koristite manje sapuna nego inače kako biste sprečili probleme na koži u toku zime.

5. Često hidrirajte ruke

Jedan od načina da održite kožu svežom je da koristite hidratantne kreme za ruke, posebno nakon pranja ruku. Kreme su mnogo bolje od losiona za suvo i hladno vreme. Pranje ruku je izuzetno važno tokom zime kako je to sezona prehlade i gripa, ali hidratacija kože je isto tako važna kako vaše ruke ne bi ispaštale. Nanosite kremu nakon svakog pranja i nosite rukavice kada perete suđe ili čistite kuću.

6. Nosite udobnu odeću

Mnogi odevni predmeti namenjeni za zimu kao što su džemperi mogu da iritiraju suvu kožu. Stoga se trudite da izbegavate direktan kontakt kože sa odevnim predmetima, jer to može izazvati svrab. Nosite tanke majice dugih rukava ispod odeće koja iritira kožu kako biste se dodatno ugrejali i izbegli iritacije na koži. Zaštitite i ruke rukavicama od materijala koji ne iritira kožu. Ukoliko volite vunene rukavice, ispod njih navucite i rukavice od svile ili pamuka kako biste zaštitili kožu.

7. Hranite se zdravo i unosite dosta tečnosti

Namirnice koje sadrže omega-3 ili omega-6 masti mogu pomoći iritiranoj koži kao što je riba. Pored toga unosite dosta tečnosti i izbegavajte alkohol, kako on dodatno utiče na dehidraciju. Održavanje vlažnosti spolja je izuzetno važno, ali je podjednako važno da ostanete hidrirani i iznutra.

Ukoliko i dalje imate problema sa suvom kožom, svrabom ili iritacijom, na našoj stranici možete pronaći listu svih kozmetičkih salona u Srbiji i zatražiti pomoć stručnjaka.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.