Želim da pronađem u
u
Pretraga

Mezoterapija tela – Da li znate čemu se podvrgavate

Mezoterapija tela – Da li znate čemu se podvrgavate

Ako želite da preoblikujete svoje telo, danas imate brojne mogućnosti. Počev od fitnesa, kardio programa, brojnih dijeta, raznih pilula, do raznih tretmana u salonima lepote. Za koju god opciju da se opredelite, morate da se zapitate da li je ta metoda zdrava jer sigurno ne želite da ugrozite svoje zdravlje u tom procesu. Ako se već dugo mučite da viškom kilograma a pokušali ste na mnoge načine da ih se rešite, uvek možete promeniti životni stil, jesti zdravu hranu i uvrstiti vežbanje u svakodnevnu rutinu. Ali ni to nije kraj brojnih mogućnosti u borbi sa viškom kilograma. Možete se podvrgnuti liposukciji kojom se izlučuje masno tkivo sa područja na telu gde ima viška masnog tkiva. Kao manje invazivnom metodom od liposukcije smatra se mezoterapija tela.

Mi ćemo se u ovom članku fokusirati na mezoterapiju kako biste bolje razumeli šta je mezoterapija tela, kakve su koristi od nje i da li postoje nuspojave mezoterapije i koliko opasne mogu biti kako biste bolje razumeli čemu se podvrgavate.

Šta je mezoterapija?

Mezoterapija je kozmetički postupak koji uključuje ubrizgavanje injekcije u tkivo ispod površine kože. Lečenje je razvio 1958. godine francuski doktor Mičel Pistor. Isprva je koristila kao alternativna metoda liposukciji u Južnoj Americi  i Evropi nakon čega se njena primena proširila i na SAD i na ostale delove sveta. Mezoterapija se obično primenjuje kroz nekoliko injekcija koje sadrže kombinaciju lekova, vitamina i minerala.  Mezoterapija tela se primenjuje u kozmetičke svrhe kako odgovor na problem mnogih žena kako se rešiti celulita i viška masti  sa nekih delova tela i to su obično stomak, butine, zadnjica i gornji deo ruku. Pored toga ima za cilj i da vrat i lice dovede do mladalačkog izgleda.

Kako deluje mezoterapija?

Lekari veruju da injekcije koje se koriste u mezoterapiji podstiču ćelije u teli da luče masne naslage. Zapravo, u teoriji ubrizgana injekcija oslobađa višak masti koje se skladište u telu kao rezerva energije. Kod prosečnih osoba, za energiju se koriste primarno ugljeni hidrati i glukoza pre nego što telo pribegne izvlačenju energije iz masti.

Mezoterapija pomaže time što menja sklonost tela da energiju iz masti crpi na posletku, te ono to čini ranije. Zagovornici mezoterapije tvrde da je procedura efektivan način da se oslobodite malih količina uporne masti koje ne reaguju na dijete i vežbanje.

Koji su sastojci u injekcijama za tretman mezoterapije?

Jedna injekcija za mezoterapiju može se razlikovati od druge, u zavisnosti od željenih rezultata. A li u suštini, ove injekcije sadrže bar jednu od sledeći komponenti, ako ne i sve.

 • Lekovi koji se dobijaju na recept

Neke injekcije koje se koriste u mezoterapiji sadrže lekove na recept kao što su antibiotici, vazodilatori i antiinflamatorni lekovi. U zavisnosti od medicinskog stanja pacijenta, ovi lekovi mogu da ublaže ili eliminišu bol, nelagodnosti i druge simptome.

 • Lecitin

Lecitin je prirodno jedinjenje biljnog i životinjskog porekla koje se često nalazi u injekcijama za mezoterapiju iz razloga što pomaže u sagorevanju masti, od isušivanja kože i utiče na smanjenje holesterola u krvi.

 • Enzimi

Enzimi i aminokiseline u kombinaciji sa vitaminima i mineralima su čest dodatak injekcija za tretmane mezotrerapije kako bi se podstakao razvoj kolagena. Takođe, ove supstance pomažu da se razluče masne naslage tako što omogućavaju organizmu da poboljša metabolizam.

 • Nutrijenti

U većini slučajeva, injekcije za mezoterapiju zahtevaju određene vitamine, minerale i biljne ekstrakte. U teoriji, ovi aditivi brzo ulaze u krvotok i tkivo, pružajući niz pogodnosti u tretmanu mezoterapije.

 • Hormoni

Određeni hormoni kao što su tiroksin i kalcitonin dodaju se često u injekcije za mezoterapiju kako bi pomogli kod određenih zdravstvenih stanja. Tako na primer, tiroidne hormone proizvodi štitasta žlezda i oni su odgovorni su za regulaciju metabolizma.

Koliko traju tretmani?

Tretman mezoterapije obično traje oko 30 minuta, a period koji će biti potreban za željene rezultate zavisi od toga koliko će područja na telu biti izloženo terapiji. Za postizanje trajnih rezultata obično je potrebno 10 – 15 dana uz tretmane na nedeljnom nivou, i nakon toga tretmane na svakih šest meseci.

Procedura mezoterapije

Ako se odlučite za mezoterapiju tela kako biste uklonili masno tkivo, učvrstili kožu i uklonili celulit, evo šta  treba i da uradite:

 • Pronađite dobrog lekara, upoznajte ga dobro, predočite mu svoju istoriju bolesti i prodiskutujte sa njim o područjima na telu koje želite da poboljšate sa tretmanom mezoterapije.
 • Slikajte svoje telo, posebno područja na telu koje planirate na podvrgnete tretmanu.
 • Dobićete mali uzorak injekcije pre tretmana kako biste bili sigurni da nećete dobiti alergijsku reakciju na sadržinu injekcija.
 • Sat vremena pre prvog tretmana lekar će vam naneti anestetik u vidu kreme na kožu na područjima gde će se tretman sprovoditi.
 • Nakon tretmana, ostanite još malo u ordinaciji da odmarate. Možda ćete dobiti veliki broj malih injekcija kako biste dobili željene rezultate.

Nakon koliko vremena su vidljivi rezultati

Rezultati mezoterapije se razlikuju od pacijenta do pacijenta. Naime, lekari i kozmetičari koji sprovode ove tretmane kažu da se može očekivati primetno smanjenje celulita i masnih naslaga već nakon dva do tri tretmana.

Međutim, po istraživanju koje je objavljeno u časopisu Dermatologic Surgery, istraživači nisu pronašli nikakve dokaze o bilo kakvim promenama nakon  3 – 6 meseca po završetku tretmana mezoterapije. U istraživanju je učestvovalo deset osoba koje su dobile tretman mezoterapije lica, odnosno četiri injekcije na licu i nisu pronašli nikakve značajne promene ni rezultate koji su povezani sa tretmanima mezoterapije.

Sa druge strane, mnogi lekari i pacijenti tvrde da su postigli značajne rezultate u gubitku masti mezoterapijom i da su rezultati dugotrajni uz periodične tretmane.

Sada, da li je deset ispitanika bilo premalo za istraživanje ili je u pitanju propaganda kozmetičke industrije, presudite sami kome je za verovati kada je mezoterapija lica u pitanju.

Koliko vremena traje oporavak?

Jedna od prednosti mezoterapije u odnosu na druge tretmana što takoreći nema oporavka. U većini slučajeva, jedan tretman mezoterapije neće uzrokovati osećaj bolesti, potrebu za odmorom što iziskuje odsustvo sa posla. Kod većine osoba ukoliko se javi neka nelagodnost, bol ili iritacija kože prolazi već nakon par sati do nekoliko dana.

Da li je mezoterapija tela slična liposukciji?

Mezoterapija tela namenjena je da pomogne uklanjanju masti iz područja na telu koja ne reaguju na vežbanje i dijetu. To je daleko manje invazivna metoda od liposukcije koja uključuje isisavanje viška masti pomoću hirurškog alata. Liposukcija može izazvati dramatičan gubitak telesne težine nakon samo jednog tretmana dok se rezultati mezoterapije obično javljaju u roku od nekoliko sedmica ili meseci od početka tretmana.

Ko je pogodan za mezoterapiju?

Da biste bili pogodni za tretmane mezoterapije, treba da se pridržavate zdrave ishrane, da redovno vežbate i da nemate previše kilograma. Mezoterapija tela se smatra dobrom opcijom za zdrave osobe koje žele da se reše viška masnih naslaga sa nekih područja na koja ne deluju dijeta i vežbanje.

Ko nije pogodan za mezoterapiju?

Ukoliko imate dosta zdravstvenih problema, mezoterapija tela nije rešenje za Vas. Mezoterapija tela takođe neće biti efektivna ni za osobe koje imaju previše kilograma. Ako se ipak podvrgnete mezoterapiji, to može da dovede do dodatnih zdravstvenih problema. Mezoterapiji ne treba da se podvrgavaju pre svega osobe koje imaju dijabetes, bolesti srca, trudnice, osobe koje boluju od raka, osobe koje uzimaju lekove za razređivanje krvi i osobe koje su alergične na sastojke koje sadrže injekcije koje se primenjuju u mezoterapiji.

Da li je tretman mezoterapije bolan?

Osobe koje su se podvrgavale tretmanu mezoterapije prijavljivale su blagu bol tokom ubrizgavanja injekcija. U nekim slučajevima ubrizgava se više doza injekcija na jednom mestu gde je to potrebno, odnosno gde ima više masnih naslaga.

Nuspojave mezoterapije

U većini slučajeva, ne postoje ozbiljne nuspojave koje se javljaju nakon tretmana mezoterapije.Nuspojave mezoterapije se obično ne uzimaju ozbiljno i obično su jako blage i od onih koje se mogu javiti su:

 • Iritacija i bol

Injekcije koje se koriste u mezoterapiji mogu uzrokovati iritaciju kože. U većini slučajeva se pre tretmana  upotrebljava anestetik kako bi se moguće nelagodnosti svele na minimum. Nakon ubrizgavanja injekcija može nastati blagi osećaj peckanja koji brzo prolazi. Ukoliko se javi bol, obično prolazi za dan, dva.

 • Modrice i otoci

Kao najčešća reakcija na mezoterapiju javljaju se modrice ili otoci koji prolaze u roku od dve nedelje. Kod nekih pacijenata se javlja i svrab koji nestaje par sati nakon tretmana.

 • Ostale nuspojave

Ostale nuspojave koje se javljaju pri tretmanu mezoterapije uključuju privremenu obamrlost kože i gubitak pigmenta kože. Kod nekih pacijenata javlja se vrtoglavica praćena mučninom. Mala je verovatnoća do ozbiljne infekcije, ali se može javiti u slučaju loše higijene i nedovoljno sterilisanih instrumenata i igala.

 

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.