Želim da pronađem u
u
Pretraga

Povećanje usana: Fame i činjenice

Povećanje usana: Fame i činjenice

Povećanje usana je kozmetička procedura koja se može postići upotrebom implanta ili dermalnih  filera. Povećanje usana je idealno rešenje za osobe koje su izgubile volumen usana usled starenja i za osobe koje žele punije usne. Mnogi ljudi reaguju loše kada samo čuju pojam povećanje usana sa slikom takozvanih „pačijih usana“ (duck lips) u glavi. Dovoljno je da samo neko vidi neki loše urađen postupak povećanja usana neke javne ličnosti sa televizije.

Postoji dosta fama i činjenica koje se tiču postupka povećanja usana, čak i kod neinvazivnih metoda uprkos velikom napretku u oblasti estetske korekcije i hirurgije.

S obzirom da su mnogi loše informisani o postupcima povećanja usana sada ćemo ih i razjasniti.  U ovom članku ćemo Vam predstaviti najčešće nedoumice i fame koje se odnose na povećanje usana.

Netačno: Postupak povećanja usana je trajan

Povećanje usana hijaluronom ne daje trajne rezultate, bez obzira na primenjeni postupak.

Dermalni fileri se sastoje od hijaluronske kiseline koja se inače nalazi u telu i ima funkciju apsorbovanja tečnosti, odnosno vode. Telo će vremenom apsorbovati i filere i samim tim će i usne izgubiti oblik.

Implanti daju trajnije rezultate ali mogu takođe zahtevati promenu.

Rezultati povećanja usana hijaluronskom kiselinom traju šest do dvanaest meseci i postupak se može ponoviti onoliko puta koliko želite dok ne nestanu vidljivi rezultati. Takođe bitno je napomenuti da proizvodi od hijaluronske kiseline ne izazivaju dugoročne negativne efekte, bar nama nisu poznati.

Netačno: Povećanje usana se vrši hirurškom intervencijom

Povećanja usana se može izvršiti i neinvazivnim metodama, odnosno injekcijama. Ukoliko pacijent zahteva implante, to će zahtevati hiruršku intervenciju sa par malih rezova uglavnom unutar usana da ožiljci ne bi bili vidljivi.

Netačno: Svi postupci povećanja usana su isti

Povećanje usana se može izvršiti na sledeće načine:

  • Implantima, obično sa silikonskim gelom
  • Injekcije hijaluronske kiseline
  • Injekcije masti. Presađivanjem sopstvene masti iz jednog dela tela u usne
  • Kolagenske injekcije. Uglavnom se koristi goveđi kolagen
  • Injekcije veštačkog kolagena

Koristi se postupak koji je najpogodniji za pacijenta. Plastični hirurg pacijentu predlaže postupak koji je najbolji na osnovu njegovog zdravstvenog stanja i želja.

Netačno: Povećanje usana je bolno

Neinvazivni tretmani povećanja usana su bezbolni jer uključuju par injekcija koje se apliciraju nakon nanošenja anestezije na usne u vidu kreme. Proces je bezbolan sa veoma malo nelagodnosti čak iako su usne pacijenta izuzetno osetljive.

U slučaju hirurške intervencije, odnosno ugradnjom implanta u usne proces može biti bolan.

Netačno: Pre povećanja usana neophodna su ispitivanja tkiva i kože

Povećanje usana se može izvršiti pomoću dermalnih filera koji sadrže hijalurosku kiselinu koja ne izaziva alergijsku reakciju samim tim što postoji u telu čoveka zbog čega nije potrebno testiranje.

Testiranje je neophodno u slučajevima kada se ubrizgavaju kolagenske injekcije životinjskog porekla.

Netačno: Sve osobe mogu da se podvrgnu postupku povećanja usana

Ne mogu sve osobe da se podvrgnu postupku povećanja usana iz razloga što postoje osobe čije telo ne može prihvatiti implante ili neke vrste dermalnih filera, takođe i usled nekih bolesti.

Netačno: Povećanje usana je rizičan proces

Procedure koje se koriste u sertifikovanim klinikama za plastičnu hirurgiju i u kozmetičkim salonima koji nude ovu uslugu su dozvoljene od strane države i apsolutno nisu opasni. Ali je jako bitno da proverite salon lepote, dermatologa ili plastičnog hirurga pre nego što zakažete tretman povećanja usana. Ili jednostavno zatražite preporuku prijatelja.

Netačno: Ako mi usne ne ispadnu kako želim, ne mogu uraditi ništa povodom toga

Istina je da se neki materijali koji se koriste za povećanje usana kao polilaktična kiselina ili kalcijum hidroksiapatit razlažu i do godinu ili dve dana. U tom slučaju morate živeti sa tim rezultatom dok se materije ne razgrade. Ali ako se za proceduru koristi hijaluron koji se najčešće koristi pri prvom zahvatu, rezultati će izgledati prirodnije. Što je još važnije, ukoliko niste zadovoljni rezultatom vaš estetski hirurg može da ubrizga enzim pod imenom Hijaluronoglukuronidaza  koji će u istom trenutku razložiti punjenje ukoliko niste zadovoljni rezultatom. Sve što treba da uradite je da sačekate da otok splasne i vaše usne će se vratiti u svoje prirodno stanje.

Netačno: Fileri proširuju usne

Nije ni malo tačno da jednom kad počnete sa tretmanom povećanja usana da morati da nastavite ili će Vam se u suprotnom usne splasnuti i otromboljiti. Ova tvrdnja nije tačna iz razloga što ubrizgavanje hijaluronske kiseline u kožu stimuliše proizvodnju kolagena. Čak i nakon što prirodni enzimi u telu počnu da razgrađuju filere što se dešava u periodu od šest meseci do dve godine nakon tretmana, ono što ostane od filera zapravo ojačava i zadebljava unutrašnji sloj kože, takozvani dermis.

Netačno: Previše sam mlada, dermalni fileri su za starije osobe

Veliki broj žena radi povećanje usana da bi povećale volumen usana koji su izgubile usled starenja. Međutim, i mnoge žene svih starosnih doba rade povećavanje usana iz estetskih razloga. Naime, hijaluronski  fileri podstiču proizvodnju kolagena što može usporiti proces starenja kože.

Netačno: Dermalni fileri su samo za osobe  sa tankim usnama

Iako se povećanje usana hijaluronom najčešće radi zbog volumena, na ovaj način se vrši i korekcija asimetričnih, nedefinisanih, napuklih i suvih usana. Ako imate neujednačene usne, povećanje usana može pomoći kod ovog problema. Oblik usana će biti poboljšan ali ne i promenjen, što znači da ćete i dalje izgledati kao Vi.

Netačno: Nije za osobe sa okruglim licem inače će ga fileri još više zaokrugliti

Ovo zvuči logično ali je i netačno. Dermatolog cilja određene oblasti na licu kako bi se definisale i time poboljšale prirodne karakteristike lica. Princip je isti kao i šminkanje konture lice, samo što se ovo radi sa filerima ispod kože.

Netačno: Usne sa filerima nikada ne izgledaju prirodno

Dermalni fileri u usnama mogu izgledati prirodno. Stručan plastični hirurg ili dermatolog će proceniti anatomiju lica, proporcije i simetriju pojedinačnih delova na licu kako bi dobili suptilne i prirodne usne. Kod  90% osoba sa jako vidljivim rezultatima problem nije do samih filera već do stručnosti osobe koja je izvršila tretman. Kao što smo već pomenuli, veoma je bitno da proverite dermatologa pre nego što zakažete tretman. Sa visokom stručnošću dermatologa i odgovarajućom tehnikom svaka osoba će izgledati prirodno sa impliciranjem filera.

Netačno: Osmeh će mi izgledati čudno

Oblik osmeha se može promeniti ako ubrizgate filere direktno u krajeve usana ili mnogo više u gornjoj usni. Efikasnije rešenje  za dobijanje lepšeg osmeha je ubrizgavanje iznad usana, odnosno iznad zuba.

Netačno: Morate stalno da ih dopunjavate

Ako planirate da održavate svoj izgled morate da ih dopunjavate ali ne tako često koliko mislite. Sve zavisi od vrste filera i gde je ubrizgan. Kada je reč o povećanju usana u liniji osmeha, korekcija usana se obično radi na šest meseci iz razloga što se u tom području fileri brže razgrađuju zbog čestog govora, žvakanja ili smejanja dok se u predelu iznad usana korekcija usana radi jednom godišnje.

Netačno: Punjenje usana hijaluronom je preskupo

Koja je cena hijaluronskih filera? U klinikama za estetsku hirurgiju u Srbiji cena tretmana povećanja usana hijaluronom kreće se od 150 – 300 evra od po tretmanu.

Netačno: Povećanje usana se vrši Botoksom

Dosta osoba je u zabludi da se povećanje usana vrši pomoću Botoksa. Proizvodi koji se koriste za povećanje usana su dosta drugačijeg sastava od Botoksa.

writer

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.

Komentari 1

  1. Pingback: Hijaluronska kiselina – Najbolja u borbi protiv starenja

Komentarisanje je isključeno.