Želim da pronađem u
u
Pretraga

Recite stop svrabu: 5 načina da umirite i olečite suvu kožu glave

Recite stop svrabu: 5 načina da umirite i olečite suvu kožu glave

Čak iako vam kosa izgleda bolje nego ikada ili ste napravili najbolju punđu na svetu, suva koža glave može upropastiti čak i najglamurozniji izgled. Suvilo izaziva svrab kože glave i perut, što može uticati na vaš izgled i na vaše samopouzdanje. Pored toga, svrab koji nastaje kao posledica suve kože glave je dosadan i može jako da isfrustrira.

Suva koža glave može nastati kao posledica raznih stvari kao što su hladan vazduh ili preterano korišćenje šampona. Pored toga, postoji i mnogo proizvoda i tretmana koje nude najbolji kozmetički saloni u Beogradu i drugim gradovima širom Srbije. Za razliku od mnogih prirodnih preparata, ovi tretmani mogu ublažiti simptome i umiriti vašu suvu kožu glave.

Možda ćete morati da isprobate par tretmana kako biste našli onaj koji vam odgovara, ali lek za suvu kožu glave postoji. U ovom članku ćemo vam dati par saveta kako da umirite svrab i suvu kožu glave.

Šta izaziva suvu kožu glave

Pre nego što vam otkrijemo kako da umirite suvu kožu glave, proći ćemo kroz razloge koji mogu da izazovu ovu pojavu, kako biste znali šta da izbegavate da do toga ne bi ni došlo.

Kada su uljne žlezde na vašoj glavi neaktivne i ne proizvode dovoljno prirodnog ulja, koža glave postaje suva. Postoji više razloga zbog kojih se ovo dešava.

Razlozi zbog kojih se javlja suva koža glave su:

  • Hladno i suvo vreme
  • Prečesto i prekomerno korišćenje šampona
  • Šamponi koji sadrže previše hemikalija
  • Loša ishrana
  • Korišćenje proizvoda za stilizovanje kose sa alkoholom
  • Prekomerno korišćenje proizvoda za stilizovanje kose
  • Ekcem i druge gljivične infekcije

Jedan ili više ovih razloga su verovatno zaslužni za vašu masnu kožu glave, a ukoliko obraćate pažnju a problem je i dalje prisutan, posetite doktora kako biste otkrili pravi uzrok.

U nastavku ćemo vam dati par saveta i proverenih tretmana za suvu kožu glave.

Duboko kondicioniranje

Korišćenje proizvoda za duboko kondicioniranje kod kuće ili u frizerskom salonu može vašoj koži glave dati preko potrebnu snagu. Duboko kondicioniranje dva puta nedeljno može ublažiti svrab vaše kože glave i isceliti vašu kosu, te ćete imati duplu korist od toga.

Probajte da koristite novi šampon

Ako je šampon koji trenutno koristite jak i sadrži dosta hemikalija, vaša koža glave možda reaguje na to time što postaje suva i izaziva svrab. Probajte da koristite blaži šampon sa nežnijom formulom. Pored toga, izbegavajte da koristite šampon svakog dana. Umesto toga, koristite ga svakog drugog dana i ispirajte kosu toplom, ne vrelom vodom zbog toga što vrela voda takođe može biti zaslužna za suvu kožu glave.

Izbegavajte proizvode za stilizovanje

Ovo nekima može teško pasti kako je stilizovanje kose mnogima deo dnevne rutine kojoj se zaista radujete. Iako stilizovana kosa pojačava vaše samopouzdanje, proizvodi za stilizovanje mogu biti odgovorni za suvu kožu glave.

Ukoliko patite od ovog problema, izbegavajte proizvode za stilizovanje dok vaša koža glave ne zaceli i simptomi se ne povuku. Nakon toga možete se vratiti ovim proizvodima, ali se trudite da nađete proizvode koji nisu toliko grubi.

Promenite ishranu

Ishrana takođe može uticati na suvu kožu glave i verovatno vam je potrebna detoksikacija organizma kako biste ga povratili u normalu. Dodajte u ishranu namirnice koje sadrže vitamin B kako biste pomogli uljnim žlezdama da proizvode više prirodnog ulja. Među ove namirnice spadaju voće, povrće, žitarice pa i dodaci ishrani.

Međutim, morate obratiti pažnju i da izbegavate namirnice koje podstiču suvu kožu glave, među koje spadaju šećer, so, neki začini i alkohol. Pokušajte da izbegavate ove namirnice i vidite da li će se vaša koža glave zalečiti.

Umanjite stres

Kao i kod mnogih drugih problema, stres je često uzrok suve kože glave, a često ga može i pogoršati. Neki od načina da izbegnete stres su vežbanje, dovoljno sna, šetnja ili joga. Probajte bilo koji način da se opustite kako biste eliminisali stres kao razlog suve kože glave.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.