Želim da pronađem u
u
Pretraga

Masaža za visok pritisak

Masaža za visok pritisak

Ako ste kao većina odraslih u srednjim godinama, možda malo i stariji dobili dijagnozu od lekara da patite od visokog krvnog pritiska, možda biste pored prepisane terapije mogli da razmislite i o masažnoj terapiji.

Lekar će  vam  prepisati terapiju koje morate da se pridržavate ali će vam  pored toga preporučiti i druge načine i metode koje mogu da smanje visok krvni pritisak. Ne budite iznenađeni ukoliko se redovna opuštajuća masaža nađe na samom vrhu liste, jer je dokazano i naširoko poznato da je  masaža za visok pritisak jako delotvorna.

Zapravo, mnogi naučni dokazi ukazuju na neposredne i kumulativne koristi masaže za smanjenje visokog krvnog pritiska.

Visok krvni pritisak treba da predstavlja upozorenje

Visok krvni pritisak je ozbiljno zdravstveno stanje, potencijalno opasno po život pa treba isto tako ozbiljno i da ga shvatite.

Visok pritisak se određuje količinom krvi koju srce ispumpava i količinom otpornosti na protok krvi u arterijama. Što više srce pumpa krvi i što su uže arterije, to je veći krvni pritisak.

U Srbiji svaka druga osoba pat od povišenog krvnog pritiska, i sve je više mladih sa ovim zdravstvenim problemom, a samo pola od njih ima hipertenziju, koju drže pod kontrolom.

Visok krvni pritisak odnosi mnogo života svakodnevno a najčešće dovodi do infarkta, moždanog udara, otkazivanja rada srca i otkazivanja bubrega.

Masaža za visok pritisak

Masaža nije striktno sinonim za luksuz i  za opuštanje u banjama, kozmetičkim salonima, studijima masaže, odmaralištima i spa centrima. Koristi se i u rehabilitacionim centrima i bolnicama kako bi se dopunili programi oporavka i lečenja pacijenata nakon povreda i drugih zdravstvenih problema i bolesti.

Opuštajuća masaža pruža mnogo više od smanjenja stresa i opuštanja. Postoje dosta naučnih istraživanja koja dokazuju na neposredne i dugoročne koristi masaže, posebno zato što pacijenti često doživljavaju smanjenu tenziju u mišićima, poboljšan protok krvi i lakše disanje, pored toga što smanjuje stres i anksioznost.

Masaža može pomoći i u sprečavanju oboljenja od visokog krvnog pritiska

Masaža može pomoći time što može da spreči da obolite od visokog krvnog pritiska, glavnog faktora rizika za oboljenje srca. Klasična opuštajuća masaža može da pomogne u smirenju nervnog sistema, koji je odgovoran za podizanje krvnog pritiska kao reakcije na stres.

Brojna istraživanja nam govore da  masaža aromaterapijom i švedska masaža (opuštajuća masaža) mogu biti od velike koristi za snižavanje krvnog pritiska dok sa druge strane sportska masaža povećava krvni pritisak. Zato je jako bitno da se pre svega informišete o svim vrstama masaža pre nego što zakažete termin.

Zdrave navike

Pridržavanje zdravih životnih navika, kao što su redovno vežbanje, zdrava ishrana u redovim intervalima, izbegavanje konzumacije cigareta i alkohola, postizanje i održavanje optimalne telesne težine su ključne za zdrav krvni pritisak.

Iako se pridržavate svega ovoga, drugi faktori kao što je genetska predispozicija mogu uticati na oboljevanje od visokog krvnog pritiska. Ipak, pridržavajte se ovih pravila i uvrstite masažu u svoju terapiju jer može biti samo od koristi za vaše zdravlje.

Kozmetički Saloni Srbija je portal gde na jednom mestu možete da pronađete vrhunske visoko kvalifikovane i profesionalne terapeute obučene da vam pomognu kod različitih zdravstvenih problema i stanja, uključujući i masažu za visok pritisak.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.