Želim da pronađem u
u
Pretraga

Da li je klasična opuštajuća masaža najbolji izbor

Da li je klasična opuštajuća masaža najbolji izbor

Sama reč masaža ima snažnu moć da u ljudima izazove lep osećaj, kao pomisao na godišnji odmor, šetnju na plaži ili dolazak vikenda, sve ono što čini  da se osećamo kao na sedmom nebu. Dobra klasična opuštajuća masaža ostavlja umirujući osećaj blaženstva u našim dušama, to je sigurno.

Svima je ponekad potrebna dobra masaža. Ponekad zbog tegoba izazvanih osmočasovnim sedenjem uz računar, zbog napornog rada ili kada Vam je jednostavno samo potrebna da se opustite i zaboravite na svakodnevne obaveze na poslu i kod kuće.

Ukoliko ne znate koja masaža Vam je potrebna, pokušaćemo da Vam pomognemo u odabiru odgovarajuće. Naime, postoji više od sto vrsta različitih masaža pa sam izbor može zahtevati dosta istraživanja i oduzeti dosta vremena u potrazi za odgovorom koja je razlika između njih.

Zbog toga smo naveli razloge i tegobe koje možete da identifikujete i da pronađete sebi masažu koja Vam je najpotrebnija. Bez obzira da li Vam je potrebno samo opuštanje ili obnavljanje energije ili nešto ekstremnije, pronađite odgovarajući tip masaže koja najviše odgovara Vašim potrebama.

Želim da se oslobodim stresa

Ako želite da se ponovo povežete sa samim sobom, opustite, oslobodite stresa i zaboravite na brige u tom slučaju su sledeće vrste masaže dobar izbor za Vas: klasična opuštajuća masaža, masaža vulkanskim kamenjem, masaža u stolici i tajlandska masaža.

Švedska masaža / klasična opuštajuća masaža/ relax masaža

Švedska masaža je poznatija kao klasična opuštajuća masaža i osnova je za sportsku masažu, masažu aromaterapije i druge. Na osnovu anatomije i fiziologije koje su fokus azijskih masažnih tehnika, terapeuti širom sveta koriste ovu vrstu masaže kako bi stimulisali cirkulaciju, opustili mišiće i oslobodili klijenta od bola.

Ako prvi put zakazujete masažu ili bar ne idete tako često, klasična opuštajuća masaža je odličan izbor. Kod većine terapeuta, opuštajuća masaža traje sat vremena, kod nekih i 90 minuta koja je poznata kao masaža dubokog tkiva za još bolje rezultate.

Tokom klasične opuštajuće masaže terapeut nanosi ulje i koristi tehnike tradicionalne švedske masaže koje zagrevaju mišiće, oslobađaju napetosti i postepeno razbijaju „čvorove“ koji se stručnije nazivaju adhezije.

Klasična opuštajuća masaža služi pre svega za opuštanje, kako joj i sam naziv kaže, ali i za održavanje dobrog zdravlja.

Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe, ranije povrede, alergije ili ste u drugom stanju, neophodno je da upoznate terapeuta sa tim.

Čak i nakon jedne opuštajuće masaže osećaćete se dosta spokojnije, bićete manje anksiozni i oslobođeni tenzije a time i mnogo bolje raspoloženi.

Švedska masaža poboljšava cirkulaciju, što pomaže da se osećate energičnije povećanjem protoka kiseonika u mišićima I telu. Takođe, ovom masažom se stimuliše i limfni sistem koji izbacuje otrove iz tela.

Svi terapeuti rade drugačijim redosledom ali svi imaju sličan stil I tehnike masaže. Ukoliko imate vremenski određen period trajanja masaže, možete da zamolite terapeuta da se više fokusira na određeno područje, kao što su na primer leđa. Ako je pritisak isuviše slab ili previse snažan, recite terapeutu da ga pojača ili smanji po vašoj želji.

Masaža vrelim kamenjem/masaža vulkanskim kamenjem

Masaža vrelim kamenjem je specijalna masaža u kojoj terapeut koristi glatke zagrejane kamene stavljajući ih na Vaše telo.

Sa masažom vrelim kamenjem zaboravićete na sve kada osetite kako toplina kamenja širi duž Vašeg tela. Toplina može biti jako opuštajuća i može pomoći da se zagreju napeti mišići, što može da pomogne terapeutu da bolje radi svoj posao, brže i efektivnije.

Masažu vrelim kamenjem koristili su još Indijanci za lečenje bola u mišićima.

Većina spa centara, studija masaže i drugih mesta gde ste pružaju usluge masaže u svojoj ponudi usluga nude masažu vrelim kamenjem(poznata i kao masaža vulkanskim kamenjem). Međutim, masaža vrelim kamenjem zahteva znanja i veština terapeuta. Kvalitet masaže zavisi od toga koliko je obučen i kvalifikovan terapeut i koliko osoba uživa u masaži. Neki terapeuti uopšte ne vole da rade sa vrućim kamenjem jer im je prosto teško da rukuju njima.

Kako izgleda masaža vrelim kamenjem

Pre nego što stignete na masažu, maser sanira i zagreva kamenje u vodi od 120-150 stepeni. Kamenje je uglavnom od balzata koji se stvara brzim hlađenjem lave koji dobro apsorbuje i zadržava toplotu. Obično terapeut počinje sa klasičnom opuštajućom masažom, zatim nastavlja da Vas masira dok držite zagrejano kamenje. Kako se kamenje hladi, tako ih terapeut zamenjuje drugim. Koriste se kamenovi različitih veličina s tim da veći stoje na većim mišićima a manji kamenovi na manjim mišićima. Terapeut može da postavi kamenje u određenim tačkama dužinom Vaše kičme, na stomaku, na dlanovima ili čak između prstiju kako bi poboljšao tok energije u Vašem telu.

Obavezno recite terapeutu ukoliko Vam je kamenje previše vrelo ili ako je pritisak koji vrši previše jak.

Ko nije pogodan za masažu vrelim kamenjem?

Masaža vulkanskim kamenjem nije odgovarajuća za osobe koje maju visok krvni pritisak, neke bolesti srca, za osobe koje boluju od dijabetesa, za trudnice i za osobe koje imaju opekotine. Takođe, kod žena koje su u menopauzi, masaža vrelim kamenjem može biti neprijatna jer može izazvati veliki talas vrućine. U svakom slučaju, ako imate neki zdravstveni problem, obavezno to naglasite terapeutu.

Vaš maser će nastaviti da primenjuje različite tehnike masaže kako bi Vam pružio što bolje iskustvo i uživanje.

Masaža u stolici

Masaža u stolici podrazumeva kao što naziv kaže masažu dok sedite i obično traje 10-15 minuta. Ova vrsta masaže fokusirana je na vrat, ruke i leđa, radi se preko odeće i ne zahteva ulja i losione za masažu. Neki terapeuti koriste posebne stolice za masažu dok nije neophodna, možete sedeti i u stolici na svom radnom mestu.

Masaža u stolici se obično nudi na  radnom mestu, na aerodromima, sajmovima ili drugo. Masaža u stolici je odlično rešenje za ublažavanje napetosti mišića.

Masaža u stolici postaje sve popularnija kod nas i pokazala se kao odličan način za opuštanje i podizanje motivacije zaposlenih na radnom mestu.

Opuštajuća tajlandska masaža / Thai masaža

Tajlandska masaža je novijeg datuma kod nas ali je zapravo drevni oblik masaže koji su budistički monasi razvili na Tajlandu pre više od 2500 godina. Za ovu masažu koriste se tehnike istezanja i blagog pritiska na određena područja na telu kako bi se poboljšala fleksibilnost i ublažila napetost u mišićima i zglobovima.

Tokom tajlandske masaže ste potpuno odeveni, tako da je sjajan izbor za osobe koje se ne osećaju najprijatnije bez odeće. Takođe, nije ni pravi izbor za sve osobe. Terapeut će stajati iznad Vas i vršiti pritisak na Vaše noge. Takođe, može da koristi težinu svog tela kako bi Vam pomogao da napravite određene pokrete i položaje da bi se postiglo potrebno istezanje.

Mnogi terapeuti tajlandsku masažu rade neuobičajeno i prave neočekivane pokrete zbog čega morate da budete opušteni i puni poverenja.

Tajlandska masaža se obično radi sa kompresionim ritmičkim prenosnim pokretima koji su fokusirani na mišiće i uglavnom se radi na podu na prostirki za jogu ili slično.

Tajlandska masaža vuče svoje korene iz duhovne tradicije i svrha ove masaže je da emocionalno i fizički izleče osobu. Opet, ne treba je mešati sa drugim, sličnim tipovima masaže.

Uvek sam na putu, potrebna mi je energija ili se spremam za sledeći maraton

Ponekad Vam je potrebno više od samog dobrog osećaja nakon masaže. Potrebna Vam je energija kako bi postigli svoje ciljeve. U tom slučaju predlažemo sportsku ili šiacu masažu.

Sportska masaža

Sportska masaža nije samo za profesionalne sportiste već je namenjena svima koji su fizički aktivni i potrebna ima je dodatna energija. Bilo da se bavite fitnesom, plešete ili posećujete teretanu rekreativno.

Sportska masaža kombinuje više tipa masaža kao što su klasična opuštajuća masaža, siacu masaža i duboka tkivna masaža kako bi se mišići oporavili i pripremili za buduće aktivnosti. Sportska masaža je takođe dobar izbor za sprečavanje povreda kao i za ubrzan oporavak od povreda mišića i zglobova.

Šiacu masaža

Još jedan izbor masaže za povraćaj energije je šiacu masaža. Ovo je japanska tehnika koja se radi pritiskom prstiju i bazira se na principu energetskog toka koja može da Vas oslobodi od stresa i napetosti i povrati svu potrebnu energiju za normalno funkcionisanje.

Postoje dosta naučnih istraživanja koja su pokazala da šiacu masaža pomaže da se smiri prenapet nervni sistem kako biste se oslobodili napetosti i poboljšao krvni sistem. Čak se koristi i kao dodatna terapija u borbi sa rakom.

Tokom šiacu masaže, terapeut će primeniti više tehnike masaže da izvrši pritisak na Vašem telu pomoću prstiju, laktova, kolena ili stopala. Pored toga, siacu masaža se koristiti i za istezanje i rotiranje mišića , zglobova i ekstremiteta.

Još jedna od prednosti šiacu masaže je što ste tokom tretmana potpuno obučeni.

Dakle, sledeći put kada imate problem sa nedostatkom energije zakažite sportsku ili šiacu masažu.

U drugom sam stanju

Kada očekujte bebu, sve što želite je da se opustite i da Vam ovaj devetomesečni period prođe sa što manje stresa i tenzije.

Ali, simptomi i tegobe koje se mogu javiti u trudnoći kao što su hormonske fluktuacije, bol u leđima i umor Vas mogu bas iscrpeti. Dakle, jedan od najboljih načina za punjenje baterija i smanjenju nivo stresa je masaža. Naravno, morate prvo da se konsultujete sa svojim ginekologom.

Kada Vaša beba počinje da teži i da se povećava, terapeut može da Vam ublaži dodatni napor na donji deo leđa pomoću prilagođenih tehnika masaže za trudnice.

Nema potrebe za brigom. Možete ležati na boku uz mekane jastuke za koje možete da se držite u nekim trenucima. Za Vas drage trudnice preporučujemo prenatalnu masažu.

Prenatalna masaža u trudnoći

Pronađite prenatalnu masažu u nekom proverenom salonu za masažu u vašoj okolini i opustite svoje mišiće uz prijatno iskustvo koje će se odraziti i na bolji i kvalitetniji san.

Po nekim istraživanjima, utvrđeno je da trudnice koje jedno u toku nedelje prenatalnu masažu imaju niži nivo kortizola, poznatijeg kao hormona stresa i hormona dopamina i seratonina. Naime, trudnice koje su imale dvadeseto minutnu masažu jednom nedeljno, procentualno gledano imale su manje komplikacija na porođaju i manje su bile anksiozne i pod stresom što može da dovede do prevremenog porođaja.

Sve me boli, ramena, vrat, leđa, mišići, prosto mi se ne ustaje ujutru iz kreveta

Realno gledano, ovo je kategorija u koju će mnogi od nas zapasti. Užurban život, stresne situacije nedovoljan ili loš san sigurno tome dosta doprinose. Kada trpite bol, možda Vam masaža i neće biti prvi izbor već odlazak kod lekara, ali postoje razni tipovi masaže koji mogu pomoći kod napetosti i bola u mišićima. Masaža koja će pomoći smanjenju bolova u mišićima je sigurno duboka tkivna masaža a kao manje ekstremnija je masaža celog tela.

Duboka tkivna masaža

Ukoliko želite više pritiska kako bi se rešili hroničnog bola u mišićima, vrat vam je ukočen, trpite bol u donjem delu leđa, hroničan bol leđa ili bol u ramenima možete zakazati masažu dubokog tkiva.

Dubokom tkivnom masažom maser će Vam pomoći da se rešite bolova koristeći ruke, zglobove, nadlaktice i laktove kako bi dopreo duboko do tkiva. Ne brinite, terapeut će se postarati da Vam tokom masaže bude udobno. Ali ako je pritisak isuviše jak, ne oklevajte da to i kažete.

Možda će Vam biti potrebno nekoliko tretmana duboke tkivne masaže da bi se osećali ugodno sa ovom vrstom masaže. Naime, postoje tvrdnje da hronični bolovi nestaju ovom vrstom masaže jer se razbijaju bolni čvorovi i duboko masiraju mišići i vezivna tkiva u telu čvrstim i jakim pritiscima.

Čak iako nemate neki bol ili tegobe ali želite malo ekstremniju masažu, možete svakako iskoristiti blagodeti duboke tkivne masaže jer pored oslobađanja od bola ona pomaže u smanjenju stresa, smanjenju krvnog pritiska, opuštenijem stanju i poboljšanju raspoloženja.

Postoji mnogo tipova i tehnika masaže koje se ne nalaze na ovoj listi. Mi smo se potrudili da izdvojimo najdelotvornije i najefikasnije vrste masaže koje su pogodne za različite tegobe u kojima se možda pronađete i odaberete masažu koja Vam najviše odgovara.

Masaža celog tela

Masaža celog tela traje od 50 minuta pa naviše  iz razloga zato što je potrebno vreme za masiranje svih glavnih oblasti na telu: vrata, ruku, leđa, ramena i nogu, s tim da terapeut uglavnom kreće od ramena i leđa i nastavlja da masira ostale delove tela. Ako imate neko problematično područje kao što je bol u ramenu, zatražite veću pažnju terapeuta na tom području.

Većina nas ima hroničnu napetost u leđima, ramenima i vratu, tako da je to dobro mesto za početak. Dakle, masaža celog tela pokriva celo telo s tim da se maser zadržava na ciljanim područjima ukoliko postoje neke tegobe.

Masaža je vreme za Vas i Vaš trenutak opuštanja, zato ga zgrabite!

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.