Želim da pronađem u
u
Pretraga

Najefikasnije dijete u 2018. koje daju fantastične rezultate bez jo-jo efekta

Najefikasnije dijete u 2018. koje daju fantastične rezultate bez jo-jo efekta

Ako se već neko vreme borite sa viškom kilograma i želite da ih se uspešno rešite i zadržite idealnu težinu veoma je bitno da izaberete odgovarajuću dijetu koja će Vam u tome pomoći. Jako je važno da se informišete o različitim dijetama kako biste izabrali onu koja najviše odgovara Vašim potrebama i ciljevima. Odvojili smo za vas najefikasnije dijete koje će biti IN u 2018. godini i koje daju fantastične rezultate bez jo-jo efekta.

Pročitajte i tekst na temu ” Vežbanje u trudnoći – Da ili Ne­­“.

Proteinska dijeta

Dijeta sa visokim sadržajem proteina je jedan od najčešćih izbora za mršavljenje, kod sportista i bodibildera. Protein je jedan od tri markonutrijenata, koje pored masti i ugljenih hidrata pomaže telu da ostane zdravo i da održi telesnu težinu.

Proteini su jedan od glavnih činioca mišića, kože, kose i kostiju i potrebni su telu u mnogim procesima. Dijeta sa viskim sadržajem proteina ima višestruko dejstvo za gubljenje kilograma.

Visok unos proteina potiskuje apetit i glad. Osećaćete se sitim satima nakon jela čime ćete sprečiti prejedanje koje bi dovelo do povećanja telesne težine.

Takođe, proteini povećavaju proizvodnju hormona GLP-1 i peptid YY koji čine da se osećate sitim i smanjuju novo grelina koji je poznat i kako hormon gladi.

Visok unos proteina ubrzava metabolizam od 20 – 35 % zbog čega je proteinska dijeta široko poznata po svojoj sposobnosti da eliminiše masne naslage ali ne i mišićnu mase.

Ono što je tema mnogih rasprava je precizan unos proteina biljnog i životinjskog porekla u ishrani. Koliko ćete uneti proteina zavisi pre svega od Vaše kilaže.

Nastojite da uključite proteine u Vašu svakodnevnu ishranu i usredsredite se na proizvode koji su bogati makronutrijentima. Pored toga ne zaboravite da unosite dovoljnu količinu vlakana u toku dana kako biste imali nesmetano varenje i sprečili zatvor.

Brza dijeta

Brza dijeta predstavlja obrazac ishrane koji ograničava unos ugljenih hidrata koji se obično nalaze u voću, skrobnom povrću i žitaricama. Iako ovaj režim ishrane smanjuje unos ugljenih hidrata on ujedno i naglašava unos namirnica bogatih proteinima i zdravih masti.

Dosta ljudi se opredeljuju za ovu dijetu kada žele da izgube višak kilograma ograničavanjem od određenih namirnica ili kad žele da promene svoje loše navike u ishrani zbog čega i spada pod najefikasnije dijete.

Poput proteinske dijete, brza dijeta pripada grupi fleksibilnih režima ishrane I kod nje ne postoji specifičan plan obroka kojeg je potrebno pridržavati se osim suzdržavanja od ugljenih hidrata.

Dijeta najveći gubitnik

Možda ste gledali američki rijaliti šou Biggest Loser po kome je i nazvana ova dijeta ili bar čuli za njega. Ona je stvorena kako bi Vam pomogla da izgubite veliki broj kilograma sa kojima se borite bezuspešno duži period. Sadrži tačan plan sa posebnim obrocima i tačnom količinom porcija. Uključuje unos malih ali čestih porcija obroka koji se obično sastoje od belančevina, mlečnih proizvoda sa niskim procentom masti, celih zrna žitarica, voća, povrća, mahunarki i orašastih plodova. Pored samog režima ishrane neophodna je i redovna fizička aktivnost.

Razlog zašto ova dijeta daje neverovatne rezultate sastoji se u kombinaciji elemenata koji su neophodni za mršavljenje a to su zdravi izbor hrane, male porcije i redovno vežbanje. Dijeta najveći gubitnik nije režim ishrane za izgladnjavanje i uskraćivanje hrane, sastoji se od tri obroka i dve užine od zdravih namirnica.

mediteranska-dijeta

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta se smatra najzdravijim režimom ishrane za čoveka. To  nije samo zdrav režim ishrane već i način života.

Mediteranska dijeta se zasniva na ishrani karakterističnoj za ljude sa Mediterana. Ova dijeta je poznata po tome što ne zahteva ograničenja ili suzdržavanje od određenih namirnica i veoma je zdrava za srce.

Kako što smo već rekli, ne postoji specifičan program koga se treba pridržavate već samo neke smernice.

Potrebno je povećati konzumaciju voća, povrća, celih zrna žitarica, maslinovog ulja, mahunarki, krompira, salata, ribe i morskih plodova.

Jedite umereno jaja, živinu, sir i jogurt. Crveno meso je dozvoljeno ali jednom u toku nedelje. Jedino što treba izbegavati je konzumacija brze hrane, slatkiša i prerađene hrane i suhomesnatih proizvoda.

Da li mediteranska dijeta pomaže u gubljenju kilograma? Apsolutno! Ovaj režim ishrane je koristan za celokupno zdravlje čoveka pored toga što ćete izgubiti i suvišne kilograme.

Veganska dijeta

Sve više osoba uključujući i poznate ličnosti eksperimentišu sa veganskom ishranom kako bi smanjili kilograme ili poboljšali svoje zdravstveno stanje.

Veganizam se ne odnosi samo na trendove poznatih. Nakon nekog vremena praćenja veganskog režima ishrane trebalo bi da postane Vaš stil života zasnovan na prirodnim i zdravim biljnim namirnicama.

dijeta

Ishrana zasnovana biljnim namirnicama ima dosta prednosti. Jednim istraživanjem je dokazano da osobe koje se pridržavaju ovog režima gube kilograme duplo brže od osoba koje prate ostale dijete. Veganska dijeta zahteva veliki unos vlakana koja su neophodna za dobro varenje a pored toga Vas drže i sitim i pružaju niz hranljivih sastojka koji su dobri za održavanja zdravlja.

Kako preći na vegansku ishranu?

Iako svi prethodno pomenuti režimi ishrane zahtevaju unos različitih vrsta hrane uz suzdržavanje od brze hrane i slatkiša, oni dozvoljavaju unos mesa. Umesto toga, oni samo predlažu da se smanji njegova upotreba.

Iz istog razloga, mnoge osobe nisu spremne da prate veganski režim ishrane, jer veruju da bi bilo nemoguće da se odreknu mesa i životinjskih proizvoda. Veganska ishrana je kako i svaka druga i predstavlja značajnu ali dragocenu promenu Vašem životnom stilu. Ovaj način ishrane postaće lakši kada znate kako da ga pojednostavite.

Ne preterujte sa mlečnim i mesnim zamenama

Sojino mleko, hamburgeri od soje i tofu su sasvim uredu kada se uzimaju u umerenim količinama. Kada pokušate da izgubite kilograme najbolje je jesti dosta neprerađene hrane i navedene proizvode u malim količinama. Problem sa proizvodima od soje leži u tome što sadrže dosta masti i natrijuma što može otežati proces mršavljenja.

Jedite žitarice od celih zrna

Hrana bogata ugljenim hidratima je smatra najvećim neprijateljem vitke linije. U realnosti, neke hidrate treba zaista izbegavati u širokom luku dok su neki dobri. Žitarice od celih zrna su bogat izvor kompleksnih ugljenih hidrata ali i vlakana, vitamina, antioksidanata i minerala.

Univerzalna pravila kod svih dijeta

Kod svih ovih dijeta kako biste uspešno smršali potrebno je pridržavati se nekih pravila.

Unosite dosta vode

Držanje dijete znači da ćete unositi i više vlakana nego što ste inače navikli. Iako vlakna pomažu kod zatvora, previše vlakana može upravo dovesti do toga. Dovoljan unos vode će sprečiti da dođe do toga. Osim toga, biti hidriran tokom celog dana je od velike važnosti za gubljenje kilograma.

Vežbajte

Redovno vežbanje je sastavni deo svakog programa za smanjenje kilograma. Vežbanje poboljšava rad srca , povećava protok krvi i podstiče razvoj mišića.

Kupujte organsko voće i povrće

Opšte pravilo je da kada primenjujete poseban režim ishrane kako biste izgubili neželjene kilograme treba da jedete visokokvalitetnu neprerađenu hranu. Kada kupujete, izaberite sveže i po mogućstvu organsko voće i povrće.

Spavajte dovoljno i kvalitetno

Spavanje je jako važno za energiju, metabolizam i druge fiziološke procese. Poremećaj spavanja je danas učestala pojava koja nosi sa sobom dosta rizika među kojima je i gojaznost. Za dobro zdravlje i normalno funkcionisanje organizma preporučuje se 7 -8 sati dnevno.

Izbegavajte proizvode sa dodatnim šećerom

Uvek je jako bitno podsetiti na opasnost dodatnog šećera u obroku. Na primer, konzumacija zaslađenih pića je veoma povezana sa gojaznošću i povećanjem telesne mase.

Šećer može uzrokovati povećanje glukoze u krvi i kao rezultat toga povećati Vašu glad i uzrokovati unos više kalorija nego što Vam je to zapravo potrebno. Pored toga, prevelik unos šećera povećava rizik od dijabetesa tipa 2 i drugih poremećaja metabolizma koji su usko povezani sa gojaznošću i prekomernom težinom.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.