Želim da pronađem u
u
Pretraga

Pravilno čišćenje kože lica – Za čisto lice bez bubuljica

Pravilno čišćenje kože lica – Za čisto lice bez bubuljica

Nema ničeg zabavnog u pojavi akni, posebno kad se pojave neposredno pre važnog događaja ili proslave. Na žalost, to se može desiti u bilo kojem trenutku i iz različitih razloga. Borba sa aknama ne podrazumeva samo preparate koje nanosimo na kožu već i od pravog tretmana. S obzirom da akne predstavljaju rezultat onoga što nam se dešava u organizmu, preparati za negu kože imaju samo mali uticaj u rešavanju problema akni jednom za svagda. Da li ste znali da teška šminka, začinjena hrana, slatkiši, proizvodi niskog kvaliteta za negu kože i stres mogu uzrokovati upalu kože i pojavu akni?

Vaši svakodnevni izbori mogu dosta uticati na kvalitet Vaše kože. Koliko god da su akne uporne postoji dosta načina da ih se rešite i sprečite njihovu pojavu. Iako tretman za čišćenje kože lica od bubuljica treba pre svega da se odnosi na čišćenje samog organizma, to kako se odnosimo prema koži može dosta pomoći i omesti ovaj proces. Čišćenje kože lica na odgovarajući način smatra se jednim od najvažnijih faktora u lečenju od akni jer može pomoći u otklanjanju prljavštine i bakterija sa površine kože i iz pora. Na žalost, ako ne čistite pravilno svoju kožu koja je podložna aknama možete je dodatno oštetiti.

Pravilno čišćenje kože lica u sprečavanju pojave akni

Prvo pravilo je da pravilno umivate lice. Možda će Vas iznenaditi koliko je ovo bitno ali ako se lice ne umiva pravilno može doći do pojave akni.

Kupite sredstvo za umivanje, penu ili gel koji odgovaraju Vašem tipu kože. Pene za sve tipove kože kompanije Afrodita možete naći po prihvatljivim cenama. Takođe, marka Balea koju možete naći u DM drogeriji nudi dosta gelova za umivanje počev od medicinskih, za osetljivu, suvu, masnu i mešovitu kožu. Proizvodi su jako kvalitetni i spadaju u povoljnije na našem tržištu. Tu su i nezaobilazni proizvodi od Eucernina, SebaMed, La Roche – Posay i od drugih brendova.

Operite ruke. Pre nego što stavite sredstvo za umivanje na rukama, operite ruke kako biste uklonili prljavštinu i bakterije. Ako to ne učinite  rizikujete kontaminaciju pene ili gela za umivanje sa bakterijama.

Čišćenje ne znači i stiskanje. Čišćenje kože lica ne podrazumeva da treba da je uništite istiskanjem bubuljica. To samo može povećati rizik od infekcija i ožiljaka.

Pravite nežne kružne pokrete dok nanosite sredstvo za umivanje. Grubo trljanje kože može da poremeti PH vrednost kože što može dovesti do prevremene pojave bora. Pravi izbor proizvoda će odraditi svoj posao i bez preteranog trljanja kože.

Koristite mlaku vodu za umivanje. Topla voda isušuje kožu. Upotreba mlake vode za ispiranje sredstva za umivanje je najpogodnija temperatura kožu. Previše suva koža je sklonija zapaljenju.

Isperite temeljno lice. Ako na Vašem licu ostanu tragovi sredstva za umivanje može doći do zapušavanja pora koje mogu dovesti do pojave akni.

Ne trljajte kožu peškirom. Apsolutno nema potreba da trljate kožu peškirom kako bi je isušili. Nežno tapkanje peškirom po licu je sve što je potrebno. Grubo trljanje je štetno za kožu pa ga izbegavajte.

Koristite hidratantnu kremu. Korišćenje hidratantne kreme je od velike važnosti za negu kože i nezaobilazan elemenat za sprečavanje pojave akni. Nanesite kremu na lice nakon što lepo očistite lice.

Pored umivanja lica, postoje i druge stvari koje Vam mogu pomoći da dobijete lepu i čistu kožu bez akni.

Nemojte previše isušivati kožu

Kao što smo već pomenuli, ne treba previše isušivati kožu. Kada čistite kožu, Vaš cilj je da uklonite višak sebuma i prljavštine sa površine i iz pora kože kako biste smanjili mogućnost od infekcije. Međutim, neki proizvodi kako što je kokosovo ulje mogu biti od suštinskog značaja za zdravu kožu a previše nanošenja ulja može učiniti Vašu kožu debelom i suvom. Suva koža ima sitne pukotine koje su idealne za razvijanje bakterija, a takođe i prečesto nanošenje ulja može dovesti do zapušavanja pora zbog čega se koža bori od prekomernog isušivanja pa dolazi do lučenja previše sebuma da bi nadoknadila drastičan gubitak.

Koristite maske za lice i pilinge

Blagi piling jednom u toku nedelje može biti od pomoći, ali isto tako težak piling može učiniti više štete nego što može da pomogne. Koristite i par puta u toku nedelje prirodne maske za lice od voća koje možete i sami da napravite, bićete oduševljeni rezultatima.

Uravnotežena i zdrava ishrana

Jedan od najboljih načina da sprečite akne je prirodna i uravnotežena i zdrava ishrana. Koža je najveći organ na telu i predstavlja odraz svega što se dešava u organizmu. Kada jedete zdravu hranu bogatu povrćem i voćem i Vaša koža će biti lepša i blistava.

Hidrirajte se

Takođe je veoma važno da unosite dosta vode u organizam. Voda pomaže Vašem telu da se reši toksina koji mogu da se razgrade na koži. Telo sadrži najveći procenat vode i kad se hidrira i Vaša koža će takođe. Dehidrirana koža znači da kada operete lice pravilno možda Vaša koža bude jako suva. A kada je koža suva i pore su zapušene. U suštini, što više koža trpi, rizikujete da dobijete akne. Zato unosite vode tokom celog dana.

Vežbajte

Vežbanje je još jedan način da sprečite pojavu akni. Dok vežbate poboljšava Vam se cirkulacija i znojenjem izbacujte toksine iz tela. Kada je telo u pokretu oslobađa hormon sreće, endorfin što će Vam pomoći da se osećate bolje i smanjićete nivo stresa koji može biti jedan od faktora za pojavu akni. Po svemu navedenom, složićete se da je vežbanje korisno na više nivoa.

Neredovno umivanje lica je jako loše za kožu lica. Znamo da ste zauzeti ali zaboravljanje čišćenja kože je veliki prekršaj. Kao što morate da dosledno koristile tretman protiv akni, isto tako morate da zapamtite da je čišćenje kože lica deo rutinske terapije. Zato, bez izgovora. Takođe, koliko god dobar bio Vaš proizvod za umivanje lica, prekomerno umivanje može samo štetiti koži. Tajna je u uspostavljanju dobre ravnoteže. Umivanje lica dva puta u toku dana je najbolje, ujutru i uveče neposredno pre spavanja. I redovno hidrirajte kožu. Održavanje kože hidriranom pomoći će Vam u sprečavanju pojave akni ali i da se rešite onih koje trenutno imate. Što se češće hidrirate, koža će Vam biti lepša.

Koristite redovno pilinge i prirodne maske za lice kao i proizvode od silacilne kiseline na mestima gde imate akne. To će Vam pomoći da ih isušite a da Vam ne ostanu ožiljci. I još nešto što je jako bitno, ne dodirujte se po licu. Verovatno i niste svesni koliko često to radite ali Vaše ruke nisu toliko čiste koliko mislite da jesu. Često dodirujemo vrata, i druge površine koje na sebi imaju veliki broj bakterija koje ne želite na svom licu.

 

Nadamo  se da će Vam pomoći saveti koje smo Vam predočili u svakodnevnoj nezi kože za čisto lice bez bubuljica, kako biste imali blistav i čist ten.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.