Želim da pronađem u
u
Pretraga

Do prelepe kose – Kako održavati minival

Do prelepe kose – Kako održavati minival

Mnoge osobe priželjkuju ono što nemaju, tako je i sa kosom. Osobe sa ravnom kosom veruju da je njihova kosa dosadna, dok se one sa kovrdžavom bore kako da je obuzdaju. Srećom, imamo mogućnost da promenimo prirodnu strukturu kose sa minivalom.

Prva stvar koji treba da znate o minivalu je da je trajan. Ako se odlučite za minival, pored samog znatiželjnog duha biće Vam potrebne i neke informacije o tome kako održavati minival, kako biste što manje oštetili svoju kosu.

Postoji mnogo pitanja o tome kako održavati minival i da li je održavanje minivala uopšte neophodno. Kako postoji mnogo informacija na internetu o nezi kose nakon minivala, odlučili smo da na jednom mestu sakupimo informacije proverene od strane  eksperta za negu kose.

Pročitajte koje će frizure koje će biti moderne ovog leta po preporuci stiliste.

Na šta treba da obratite pažnju

Ako ste u poslednjem periodu farbali kosu, prestanite na neki period pre nego što stavite minival iz razloga što hemikalije ispravljaju kosu.

Mnogi stilisti sugerišu da neofarbana kosa najbolje prihvata minival. Takođe, pri pranju kose obavezno koristite regenerator kako bi se Vaša kosa oporavila. Imajte i na umu da minival svetli kosu.

Pročitajte – Najlepše frizure za mlade u 2018. godini

Pažljivo birajte stilistu kome ćete prepustiti svoju kosu. Stavljanje minivala na kosi zahteva veliku stručnost frizera i ne pristajte na ništa manje od stroge profesionalnosti. Ne želite da završite sa trajno lošom frizurom.

Što se tiče stila lokni, kako posetite frizerski salon, stilista će Vas upoznati sa najboljim opcijama za Vašu kosu. Razmislite lepo i birajte pažljivo kakav izgled lokni želite na svojoj kosi.

Živahni afro stil, klasične holivudske lokne, talasi ili nešto drugo. Svaki od ovih stilova zahteva različite tretmane minivala a razlikuju se i u održavanju i ceni.

Istražite sve opcije konsultujete se sa stilistom da li ste odabrali odgovarajuću frizuru za svoju kosu pre nego što donesete odluku.

Vrste minivala

Imate dve vrste minivala između kojih možete da birate: vrući i hladni.

Vrući minival uključuje tretman koji zahteva pripremu kose oko sat vremena. Nakon toga, na kosu se stavljaju zagrejani štapići za formiranje lokni. I na kraju, kosa se stavlja u rolere koji su povezani sa elektronskom napravom koja reguliše temperaturu. Ceo proces traje 3-4 sata, u zavisnosti od dužine i gustine kose.

Kada je u pitanju hladni minival, kosa se podvrgava (mokri) alkalnim kiselinama pre nego što počne da se uvija manjim rolerima. Ovo stvara čvršće lokne koje će se s vremenom opustiti i izgledati prirodnije. Proces zahteva nešto manje vremena, oko dva sata, u zavisnosti od same kose.

Stilista Vam može pomoći u izboru minivala, ali ovo su prednosti i mane jednog i drugog minivala koje se najčešće naglašavaju.

Topli minival:

 • Različite lokne, u zavisnosti od veličine valjka
 • Prirodniji izgled
 • Manje štetan
 • Skuplji
 • Za gušću kosu
 • Lokne se brže opuštaju

Hladni minival:

 • Veće lokne, izgledaju kao prstenovi?
 • Manje neugodnosti, nema topline na koži
 • Više se može približiti korenu
 • Funkcioniše na skoro svim tipovima kose
 • Povoljnije
 • Manje prirodniji izgled u početku
 • Zahteva više proizvoda za održavanje

Imajte na umu da stilisti koriste različite nazive za iste vrste minivala. Ukoliko imate jako tanku i slabu kosu, razmislite lepo da li je minival za Vas i zatražite profesionalno mišljenje.

Pre i posle odlaska u salon

Svaki minival je različit, u zavisnosti od tretmana koji je korišćen i može se takođe razlikovati od salona do salona. Dakle, pre nego što napustite salon sa novom frizurom, obavezno postavite frizeru sledeća pitanja:

 • Koliko dugo možete da očekujte da traje minival
 • Kada najranije možete da operete kosu
 • Kada možete opet da vežete kosu
 • Da li možete da farbate kosu
 • Kada smete da ponovo kratite kosu

Osim u slučajevima da Vam stilista odgovori drugačije na ova pitanja, odmah nakon dobijanja minivala, ne biste trebali da perete kosu 24-48 h kako ne bi propao ceo tretman.

Pranje kose

Kosa sa minivalom može da se pere redovno, zapravo se i preporučuje. Naravno, ne mislimo na svakodnevno pranje jer prekomerno pranje može uticati na trajnost minivala. Ono što je jako bitno je da redovno koristite  hranljivi regenerator za kosu nakon svakog pranja.

Kosa sa minivalom zahteva posebnu negu i dodatnu hidrataciju. Budući da više nećete četkati kosu, posvetite i dovoljno pažnje koži glave pri pranju kako ne biste dobili iritaciju kože ili perut.

Stilizovanje

Stilizovanje  kose sa minivalom će Vam verovatno biti najveći  izazov. Moraćete da se nosite sa novom strukturom kose koja se mnogo razlikuje od ravne kose.

Mnoge devojke žele minival na kosi zato što misle da zahteva malo održavanje, što je s jedne strane tačno jer je ne treba češljati. Međutim, uzimajući u obzir dlaku kose, potpuno se razlikuje od ravne kose.

Sušenje

Kosa sa minivalom zahteva drugačije sušenje od uobičajenog. Ne treba je trljati od peškir. Dovoljno je da istisnete višak vode iz kose i obrišete blago peškirom kako bi apsorbovao vlagu kose.

Ako koristite fen, koristite hladan vazduh, kako biste izbegli dodatno oštećenje kose.

Češljanje

Nikada ne češljajte kosu kada imate minival!

Ovo je najvažnije pravilo u održavanju kose sa minivalom. Dok ravna kosa treba da se češlja redovno i dok je vlažna, efekat je apsolutno suprotan kada je minival u pitanju. Kada stavite minival, pozdravite se sa četkama i češljićima.

Kako biste izbegli mršenje i čvorove, nakon pranja kose, dok je još uvek vlažna koristite prste kao biste oblikovali lokne.

Farbanje

Iako je bezbedno farbati kosu sa minivalom, predlažemo da sačekate bar mesec dana nakon tretmana kako biste dali svojoj kosi dovoljno dug period da se oporavi od minivala.

Predlažemo i kupovinu veoma hranljivih i efektivnih preparata koji se prodaju u frizerskim salonima. Možda Vas mogu koštati nešto više od preparata na koje ste navikli, ali su daleko efikasniji i trajaće Vam duže.

Nadamo se da će Vam ovaj tekst pomoći da ozbiljno razmotrite da li je minival pravo rešenje za Vašu kosu i ukoliko se odvažite da znate kako pravilno održavati minival na kosi.

Ukoliko Vam se dopao tekst i čini Vam se korisnim, pretplatite se na besplatan newsletter kako biste uvek bili u toku sa našim najnovijim člancima. Ukoliko i Vi imate neki savet, napišite nam u komentaru.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.