Želim da pronađem u
u
Pretraga

Odgovaramo na 4 najčešće postavljanih pitanja o nezi kose

Odgovaramo na 4 najčešće postavljanih pitanja o nezi kose

Kada je briga o kosi u pitanju, ne postoje glupa pitanja. Međutim, postoje pitanja koja mnogi ne žele da pitaju zbog toga što su možda neprijatna i ne želite da ih postavite bilo kome. Ili jednostavno o njima ne razmišljate.

Nega kose datira još iz drevnih vremena, kada su naši preci vodom i limunom rešavali problem peruta u kosi, što je ostalo praksa vekovima. Iako smo prešli dalek put od sapuna i preparata iz domaće radinosti do tačke kada su nam na raspolaganju najmoderniji frizerski i kozmetički saloni u Beogradu, ljudi i dalje imaju brojna pitanja kada je u pitanju održavanje kose zdravom i sjajnom.

Međutim, izuzetno je važno da znate odgovore na ova pitanja kako biste znali kako da se starate o vašoj kosi i kako da vam kosa uvek bude u svom najboljem izdanju, što će doprineti vašem samopouzdanju.

Pitali smo frizere iz najboljih frizerskih salona u Beogradu koja to pitanja najčešće dobijaju – pročitajte njihove odgovore!

Koliko često treba da koristim šampon i regenerator?

Odgovor na ovo pitanje zavisi od vašeg tipa kose. Ukoliko patite od masne kose i psorijaze, verovatno ćete morati da perete kosu svakog dana, što za druge možda neće važiti.

Najsigurniji način da odredite koliko često treba da perete kosu je da vidite koliko dana joj je potrebno da se isprlja nakon pranja.

Ukoliko je potrebno dva dana da osetite da vam je kosa jako masna, perite je i koristite regenerator svakog drugog dana. Ukoliko možete da izdržite i duže od toga, radite to na tri ili više dana.

Svakako perite kosu bar jednom nedeljno kako biste uklonili masnoću, perut u kosi i druge naslage.

Kojim redosledom treba da koristim preparate za kosu?

Pre svega krenite sa šamponom i regeneratorom, pa odatle nastavite od najlakšeg ka najtežeg proizvoda. Obratite pažnju na namenu tih proizvoda.

Ako krenete sa proizvodom koji je namenjen zaštiti kose, očvrsnuće vam kosu tako da drugi proizvodi, kao na primer oni za oštećenu kosu, neće biti dovoljno efikasni.

Univerzalno pravilo je da lak za kosu upotrebljavate na kraju, kako bi frizura koju ste želeli ostala netaknuta.

Kako da ekonomičnije koristim preparate za kosu?

Odgovor na ovo pitanje je prost: vodite se onom „manje je više“. Krenite sa manjim slojem nego što mislite da vam je potrebno, i ako osetite da vam je potrebno još dodajte koliko vam je neophodno.

Ukoliko želite da što efikasnije iskoristite neki proizvod, nakon nanošenja koristite češalj da ga rasporedite ravnomerno, od korena do vrha.

Ukoliko vam se čini da ne koristite dovoljno nekog proizvoda, setite se koliko dugo ga koristite. Nakon godinu dana, neki proizvodi izgube na snazi što znači da će vam biti potreno više istog proizvoda kako biste došli do željenog efekta.

Kako da se oslobodim peruti?

Perut u kosi se može javiti iz više razloga: disbalans pH vrednosti, reakcija na neki preparat ili čak kao posledica gljivične infekcije. Držati perut pod kontrolom može biti izuzetno naporan i težak posao. Najbolji način da se oslobodite peruti je da se posavetujete sa frizerom ili dermatologom kako bi vam preporučili preparate koje možete da koristite.

admin_ma

O Marijana

Rođena sa teškim slučajem pozitivizma, pokušavam da u svemu vidim dobro. Uporna u svemu što radim što se malo kosi sa tvrdoglavošću. Inspiraciju crpim iz svakodnevnih situacija i životnog iskustva. Obožavam putovanja, dobru hranu, slatkiše, dobro pivo, kafu i mačke.